Четвъртък, Октомври 19, 2017

Търсене в сайта

Консултативният съвет по туризъм, който работи към Община Сливен, проведе първото си заседание.  На него бяха обсъдени възможностите за развитие на туризма в града и региона. 

"Удовлетворен съм, че с днешното заседание ние даваме едно ново начало за развитие на туризма в нашия град", каза заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков. Той изрази надежда, че всичко, което е заложено в стратегическия план, ще бъде изпълнено и ще се постигне целта за привличане на повече туристи, а Сливен да бъде интересна туристическа дестинация. 

Председател на Консултативния съвет по туризъм е кметът на община Сливен Стефан Радев, а членове са заместник - кметовете Стоян Марков, Пепа Чиликова и Румен Иванов, началници на отдели и дирекции в общинска администрация, директори на културни институции и туристически обекти и представител на туроператори и превозвачите в Сливен. 

На заседанието бяха представени новите членове на Консултативния съвет по туризъм, утвърдени със заповед на кмета на общината, и бяха приети стратегическите задачи за развитието на туризма в Сливен и региона, които целят привличане на повече туристи и удължаване на престоя им, увеличаване посещаемостта на културно-историческите обекти и приходите в хотели, ресторанти и други места за посещения, създаване на нов по-атрактивен имидж на Сливен като туристическа дестинация  и др. 

Сред задачите са разработването на туристическия информационен сайт - http://www.infotourism.sliven.bg/ , който беше презентиран на заседанието. В него може да се намери информация за забележителностите на град Сливен и околностите, предстоящите събития и новини, местата за настаняване и др. 

Част от дейностите за развитие на туризма в Сливен е и  кампанията "Стани приятел на Сливен", която вече започна. Всеки турист, посетил един от включените обекти, може да получи безплатно карта, в която се слага печат на съответния обект. Когато туристът посети и останалите девет обекта и събере всички печати, може да участва в томбола с награди, която ще се проведе по време на празника на града - Димитровден през 2017 г.

Сред задачите на Консултативния съвет е сътрудничество с туроператорите, поставяне на указателни табели до културно-историческите обекти и др. 

Публикувана във Всички новини
 
Още четирима афганистанци от участниците в бунта в Харманли, които са настанени в Елхово, са постъпили за лечение в ямболската болница с различни травми. Няма данни какви са причините за уврежданията им.
 
Мъжете на възраст между 20-30 години са приети в Спешно отделение на ямболската болница в неделя вечерта. Там лекарите са ги прегледали и са преценили, че трябва да останат под лекарско наблюдение за няколко дни. Полицията ги охранява непрекъснато в болничните стаи.
 
С четиримата мъже постъпилите за лечение в ямболската болница участници в бунта в Харманли стават петима. Припомняме, че ден по-рано в спешно отделение в Ямбол беше прието 15-годишно афганистанско момче в мозъчен кръвоизлив, който беше консултиран от неврохирург и веднага беше изпратен в болницата в Стара Загора, където беше опериран по спешност.
От прокуратурата в Ямбол и Елхово съобщиха, че при тях не тече разследване за инцидентите, защото в Елхово не са се случили никакви размирици илри сблъсъци с полицията.
Д-р Панайот Диманов, директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон” – Ямбол, уточни състоянието им: “Единият от тях е с гръдна травма, но не тежка, въпреки това налага проследяване няколко дни. Другите трима са с комоцио, но състоянието им е стабилно и овладяно. Няколко дни ще бъдат наблюдавани в болницата”.
Настанените ще останат под лекарско наблюдение.
 
delnik.net
Публикувана във Всички новини

 

В навечерието на Коледа и Нова година Детският комплекс в Сливен организира       областен конкурс, под наслов „Сурва, весела година!“, за народни сурвакници и коледни картички. В него могат да участват деца и ученици до 15 годишна възраст. Това съобщи Георги Иванов, директор на Център за подкрепа на личностно развитие, Детски комплекс Сливен.

Към собственоръчно изработените сурвакници и картички е необходимо да има следната информация: трите имена; училище, клас, възраст; адрес и телефон за връзка.

С най-добрите ще бъде подредена изложба на 16.12.2016г., в зала “Зора”, когато е и Коледният концерт на Детски комплекс. Участниците с най-оригинални и автентични сурвакници и картички ще бъдат наградени.

Краен срок за получаването им в Детски комплекс - Сливен, е до 13.12.2016г. (вторник), включително. Конкурсните материали не се връщат!

На 16.12.2016г., от 12:30ч., в сградата на Детския комплекс се организира  “Работилница на Дядо Коледа” - за изработване на коледна украса, картички, сурвакници и други.

За справки и допълнителна информация: Детски комплекс – Сливен, ул. “П. Славейков” 8,

тел.:044-62-41-62                                                                                                                        

Публикувана във Всички новини

 

По внесен обвинителен акт на Окръжа прокуратура –Сливен , съдът наложи ефективно наказание от 12 години „лишаване от свобода“ спрямо Петър Петров от гр.Шивачево, обл. Сливен. Той е признат за виновен  за това, че на една от двете дати – 16.05.2015 г. или 17.05.2015 г. в жилищен имот в с.Сборище, общ.Твърдица, и на една от двете дати – 23.08.2015 г. или 24.08.2015 г. в землището на с.Сборище, общ.Твърдица при условията на опасен рецидив, извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на две малолетни момичета - престъпление по чл.149, ал.5, т.1 и т.3, вр. с ал.1, вр. с чл.29 ал.1 б.”б” от НК, съобщиха от прокуратурата.

  Съдебното заседание е преминало по реда на съкратеното следствие. Наказанието  трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

 Присъдата на Окръжен съд – Сливен може да бъде обжалвана пред Апелативен съд –Бургас.

Публикувана във Всички новини

 

18-годишният Божидар Темелков от Сливен участва в един от най-престижните турнири по джудо в света, научи Sliveninfo.

Той е в Токио, където се включва в турнира „Гранд шлем”, чиито награден фонд е 3 милиона долара. Състезанието продължава до 4 декември. След това Темелков остава в Япония за обмяна на опит с джудисти от родината на джудото.

Темелков е заедно с треньора на националния отбор по джудо и още двама национали.

Публикувана във Всички новини

 

ГЕРБ няма да участва в съставянето и формирането на кабинет в 43-я парламент. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг в парламента.

„Най-правилният избор е да вървим към предсрочни избори“, каза Цветанов

Цветанов мотивира решението с предложенията за увеличаване на социалните плащания, които той определи като популизъм.
„Не може да бъде заложим принципите, които има ГЕРБ и да се съобразяваме с политики които не съответстват с цялостния модел на държавата“, посочи той.

От парламентарната група са уведомили са премиера в оставка и лидер на партията Бойко Борисов, който по думите на Цветан Цветанов ще се съобрази с решението.

Вчера Борисов каза, че неговата партия би подкрепила правителство на Патриотичния фронт или Реформаторския блок, ако някоя от двете партии приеме мандата на президента за съставяне на кабинет.

 

trud.bg

Публикувана във Всички новини

 

Областният управител Татяна Петкова участва в първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм по покана на министъра на туризма в оставка Николина Ангелкова.

Двудневният форум, който се провежда в София Тех Парк, беше открит от министър Ангелкова и Талеб Рифай - генерален секретар на Световната организация по туризъм /СОТ/ към ООН. За мащабното събитие пристигнаха над 40 държавни делегации и над 20 министри и ръководители на туризма от цял свят.

„До края на годината очакваме да преминем границата от 8 милиона чуждестранни туристи и за първи път да имаме повече туристи, отколкото е населението на нашата страна“, каза при откриването министър Ангелкова и допълни „Ние сме в топ 3 на Европа по богатство на артефакти – повече от 40 000 недвижими артефакти са открити по нашата земя“. През 2016 г. България отбелязва 40 години като член на СОТ. Затова, според министъра, конгресът е не само много добър начин да покажем пред света потенциала си като културно-историческа дестинация, но и да отбележим този юбилей.

Д-р Рифай очерта три основни предизвикателства пред световния туризъм – как да помогне за опазване на културното наследство, как да създаде устойчиви стратегии и как да си партнира с творческите индустрии. Ръководителят на СОТ акцентира, че секторът има огромен потенциал, за да направи света по-добро място за живот и общуване между хората. През 2015 г. над 1,2 милиарда чуждестранни туристи са пътували по планетата, като 40% са се интересували от културен туризъм. 7% от търговията и 30% от услугите в света са резултат от туристическите услуги. „Туризмът е огромна трансформираща сила и ние трябва да я включим в уникалните културни преживявания“, каза генералният секретар. Затова според него творческите индустрии и техническите иновации имат много важна роля в съвременното общество.

По време на конгреса се обсъди значимата роля на съвременния туризъм в опазването на материалното и нематериално наследство и като източник на генериране на социално-икономически показатели. Една от целите на международната конференция бе да се дискутират възможностите как чрез сътрудничество между различните индустрии като архитектура, дизайн, изкуство, технологии и наука, да бъдат възродени световните цивилизации, както и интересът към тях да бъде засилен.

Сред гостите на форума бяха още генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидес, йорданската принцеса Н. В. Дана Фирас, най-популярният египтолог в света д-р Захи Хауас, разгадал мистериите на Тутанкамон и Рамзес III, и др.

 

Публикувана във Всички новини

 

В най-скоро време на база "Ново село" ще бъде изградена нова хеликоптерна площадка. Предстои и изграждането на две наблюдателници, съобщиха пред "Стандарт" офицери от българското поделение на българо-американското отбранително съоръжение. Проектът за модернизация на базата включва и създаването на нови стрелкови позиции, движещи се мишени и рампа за позициониране на танкове при обучение на танкисти в стрелби. Те ще бъдат използвани в бъдещите учения на съвместното командване на силите в България. Наскоро на "Ново село" приключи учение с наименование "Непревземаема крепост". 

"Стандарт" научи, че на авиобаза "Граф Игнатиево" се предвижда изграждане на самолетен паркинг и ремонт на рулеви път. Това ще стане върху площ от 9 декара. Старите шестоъгълни плочи, изградени през 40-те години на миналия век, ще бъдат заменени от нова бетонова площадка. На база "Граф Игнатиево" предстои да бъде обновен и 2-километров рулеви път, който последно е асфалтиран през 2001 година. 


Георги Мангинов

Публикувана във Всички новини

 

На 3 и 4 декември 2016 г. в Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” ще продължи курсът по творческо писане, воден от поетесата Валентина Радинска. Участници в него могат да бъдат ученици от 5 до 12 клас от училищата в област Сливен.

Необходимо е кандидатите да изпратят 3 свои творби (стихотворения, разкази, есета) на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.  до 30 ноември 2016 г. Одобрените кандидати ще бъдат уведомени лично до 1 декември 2016 г.

Курсът ще включва 4 занятия по 2 часа и ще се проведе на 3 и 4 декември 2016 г. в мултимедийната зала на гимназията

Допълнителна информация можете да получите чрез e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.  и в Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, тел.: 044/66 31 76.

Публикувана във Всички новини

 

По искане внесено от Окръжна прокуратура –Сливен, съдът задържа под стража Тодор Маслинков от същия град. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 24.11.2016г., в гр. Сливен, без надлежно разрешително, държал прекурсори  за производство на високорисково – престъпление по чл.354а, ал.1, изр.2 от НК, както и за извършено престъпление по 354а, ал.1, предл.2 от НК, а именно за това, че на посочената дата в гр.Сливен, без надлежно разрешително, държал високорискови наркотични вещества- метамфетамин, съобщиха от прокуратурата.

За престъпленията, предмет на повдигнатото му обвинение, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3г. до 12г. и „глоба“ в размер на от 20 000 до 100 000лв.

Според прокурора,  налице е обосновано предположение, че обв.Маслинков е извършил престъпленията, в които е обвинен. Той е осъждан многократно, като на 11.07.2016г. е освободен от затвора , след като е изтърпял последното си наказание „лишаване от свобода“ в размер на 3г. и 6м. Той няма постоянен адрес и месторабота. Срещу него са образувани и други наказателни производства за извършени тежки умишлени престъпления. Тези факти подкрепят тезата на прокурора, че е налице и възможност Маслинков да извърши ново престъпление или да се укрие.

 Съдът прие мотивите на прокурора  и задържа под стража обвиняемия.

Определението на Окръжен съд –Сливен може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Бургас.

Публикувана във Всички новини
Страница 1 от 43

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Превод