Четвъртък, Октомври 19, 2017

Търсене в сайта

Самотната майка Даниела Колева от Сливен, чиито три деца в момента са настанени в приемни семейства, получи ключовете за общинско жилище днес. То се намира в квартал "Дружба" и се състои от хол, спалня и кухня. Апартаментът е в сравнително добро състояние.

За тежкото положение, в което се намира майката, се разбра от репортаж на национална телевизия през месец декември миналата година. От него стана ясно, че децата й са настанени в приемни семейства, заради лошите условия, в които са живеели.  Тогава заместник-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова се свърза с майката и я покани на разговор. Жената сподели, че се нуждае от работа, жилище и възможност децата й да посещават детска градина. Ръководството на Община Сливен взе решение да съдейства на Даниела. Няколко дни след срещата, тя започна работа в Дом за стари хора, беше осигурена възможност децата й да посещават детска градина и се предприеха действия за осигуряване на общинско жилище на самотната майка.

Публикувана във Всички новини

Условията във всички детски и учебни заведения в Сливен са равностойни, а екипите са достатъчно добре подготвени, за да отговорят на очакванията на родителите и на потребностите на децата и учениците. Това заяви зам.-кметът Пепа Чиликова на пресконференция на общинското ръководство, на която бяха презентирани правилата и критериите за прием в детски градини, детски ясли, подготвителни групи и  първи клас в общинските училища. Тя посочи, че  правилата и критериите за електронен прием са съгласувани с Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания след общественото обсъждане с  родители и директори и след множество работни срещи с експерти. "Мисля, че достигнахме до един вариант, който удовлетворява всички, с които се срещахме и работихме", каза Чиликова.

Критериите за приемане в детските и учебните заведения са общи и индивидуални. Точки носят адресът на заявителя в района на детската градина, детската ясла или училището, местоработата на родителите, ако брат или сестра на детето, за което се кандидатства, е в същото детско или учебно заведение, ако родителят е учител в него и др. Ще се дават допълнително точки на деца-сираци и полусираци и на деца с увреждания и специални образователни потребности.

Попълнените данни трябва да са актуални към момента на регистрация и се доказват със съответните документи  в срока за потвърждаване на приема, с изключение на тези, които се проверяват служебно. При установени несъответствия и/или неактуалност на заявените данни, детето няма да бъде записано, отпада от приема и може да участва в следващи класирания с нов входящ номер и ново заявление.

Електронният прием, който Община Сливен ще въведе за първи път през месец март,  е регламентиран в Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в ясли, детски градини и полудневни подготвителни групи към училищата и Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на община Сливен. Нормативните документи бяха изработени, съгласно новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила от 1 август миналата година.

Наредбата за прием на първокласниците и изменение на приетата наредба за прием в детските градини и ясли бяха приети на заседание на Общинския съвет в града на 26 януари и влизат в сила от 1 февруари. Те ще бъдат публикувани на сайта на Общински съвет, в рубрика "Актове на ОбС, Наредби", и всеки може да се запознае подробно с критериите при кандидатстването и въведеното райониране.

Публикувана във Всички новини

Кметът на община Сливен Стефан Радев изрази своята удовлетвореност от последната сесия на Общинския съвет, на която с широка подкрепа бяха приети важни решения, сред които бюджета за 2017 година. 

„Имах възможност вече да кажа, че бюджетът е крачка по нашия път за финансово стабилизиране на общината и за това да започнем да правим реални бюджети, да си поставим реални планове. Отчетите вече да значат нещо – да има значение дали сме изпълнили приходната и разходната част, а не както досега - да отчитаме неизпълнения по 40-50 процента”, посочи кметът на Сливен по време на редовната пресконференция на общинското ръководство.

Радев изтъкна други много важни решения - приемането на промени за приема в детските градини и приемането на наредба за електронния прием в училищата. „Беше крайно време да сложим ред и въведем правила за това как става приема в учебните заведения. Един въпрос, който се отнася за всички хора”, каза Радев.

Досегашният прием в детските заведения кметът определи като ситуация по-близка до хаоса, отколкото до реда. „Затова смятам, че е важно въвеждането на правила. Те бяха приети след дълбоко обсъждане и с обществеността, и с комисиите на общинския съвет, така че да постигнем максимално широка информираност и отразяване на мненията и желанията на хората", каза още Радев.

Публикувана във Всички новини

585 са общинските жилища в община Сливен през 2017 година. Списъкът е одобрен от Общинския съвет, съобщи за Дарик секретарят на общината Валя Радева. От тях 310 са за лица, настанени по административен ред   и имащи право да закупят общинско жилище, 199 са за настаняване на  крайно нуждаещи се,  ведомствени 55 и резервни 21.

15 общински жилища са продадени през 2016 година, от тях 10 са закупени на разсрочено плащане, уточни Радева.  Продажбата се извършва на пазарни цени, като в повечето случаи те съвпадат  с данъчните оценки или са малко по-ниски. Предстоят изменения в Наредбата за условията и реда за установяване жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища.

 Една от промените е непрекъсната адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес не по - малко от 5 години и за семействата е необходимо единият от членовете да  има адресна регистрация не по-малко от 5 години. Предложените изменения предстои да бъдат гласувани на сесия на Общински Съвет Сливен през месец февруари.

Ако Наредбата се приеме през месец февруари, окончателният списък ще бъде обявен през месец април, добави  още Валя Радева.  

Публикувана във Всички новини

Заедно с учениците „Бъдители“ отговориха на въпроса „Как да избера посоката, за да стигна до мега кариера?“

Благотворителната инициатива „Бъдители“ гостува на ОУ “Елисавета Багряна” в Сливен по покана на директора на училището Величка Христова. На тема „Как да избера посоката, за да стигна до мега кариера?“ говориха Биляна Панталеева – бизнес обучител и основател на „Бъдители“ и Явор Панталеев – търговски директор на компания за спедиция, транспорт и логистика.

ОУ "Елисавета Багряна" е най-новото училище в град Сливен, открито през 1994 година. Мисията на училището е да осигури висококвалифицирана, модерна и конкурентноспособна подготовка на учениците, съответстваща на съвременните изисквания. Водени от желанието си да иградят знаещи и можещи личности с утвърдена ценностна система, от училището решиха да поканят лекторите от благотворителна инициатива „Бъдители“, които мотивират и вдъхновяват ученици и студенти в цялата страна.

Събитието откри директора на училището г-жа Величка Христова, която представи инициативата пред учениците и учителите. Биляна Панталеева – основател на „Бъдители“ приветства седмокласниците с думите: "Все повече трудолюбиви, знаещи и успешни хора около мен не са родом от столицата. Не е случайно, че и поканите към "Бъдители" са повече от градовете извън София. Имате равен шанс за развитие и успех. Не е важно от къде си тръгнал и излязъл, а как ще се изградиш и какви избори ще направиш. Всичко е възможно! Дерзайте!".

Биляна Панталеева разказа за пътя, който е извървяла до всяка една от мечтите си. Препоръча учениците да отделят време на себепознанието и да следват целите си безотказно и постоянно. Представи им една от посоките към мега кариера, а именно приноса или така наречената добавена стойност, която могат да дават чрез своята дейност. Явор Панталеев засегна темата за наркотиците и разказа за посоките, които е поел в ученическите години, довели го до развитието му сега. Учениците слушаха с интерес и бяха активни с въпроси и отговори.

"Бъдители" подариха книги с финансова и мотивационна тематика, подходящи за тяхната възраст, на тези от тях, които взимаха най-голямо участие. Лекторите останаха впечатлени от управлението на училището и гостоприемството, с което бяха посрещнати.

"Радостни сме, че има такива директори, учители и училища за пример и гордост. Благодарим за това, което прави директор Величка Христова за децата на България!",  споделиха Биляна и Явор Панталееви.

Титлата „Посланик на Бъдители“ бе връчена на учител Дочка Добрева. По този начин, благотворителната инициатива показва реални примери на хора, които предприемат действие за промяна и развитие.

Повече информация можете да откриете на сайта на „Бъдители“: www.buditeli.bgи на Фейсбук страницата на инициативата: https://www.facebook.com/buditelite.bg

ПОВЕЧЕ ЗА ИНИЦИАТИВАТА „БЪДИТЕЛИ“:

Инициатива „Бъдители“ обединява екип от професионалисти в различни области, които случват целите си, като в ежедневието действат с желание и постоянство. Те са личности, които работят със сърце това, което искат, давайки висока добавена стойност на обществото. Един от най-силните мотивационни похвати за действие е реалният пример на желаната професия, на желания живот, на желаното поведение.

Инициативата „Бъдители“ е без такса за участие, необходимо е само да ги поканите и да осигурите зала, където всички Ваши студенти, ученици и всеки, който желае да присъства може да чуе Бъдителите.

Бъдителите са тези, които могат да те вдъхновят да бъдеш това, което искаш!

Публикувана във Всички новини

"Гражданите вече могат по електронен път да получат информация за своите задължения и плащания", съобщи днес пред журналисти кметът Стефан Радев. Община Сливен въвежда нова електронна система в дирекция "Местни данъци и такси", която се финансира от Министерството на финансите и е за безплатно  ползване от общините, включително и за нашата община, посочи кметът на Сливен.

Справката може да се направи в сайта на Община Сливен : http://www.sliven.bg/mdt/. Работи се и по въвеждане на възможност за заплащане на задълженията онлайн.

 „Всяко лице, което има деклариран имот или автомобил, може да получи персонален идентификационен номер, който се генерира автоматизирано в системата. Чрез този номер се прави справка в сайта на общината какви задължения има лицето и да реши по какъв начин да ги плати”, поясни Методи Лаков, директор на дирекция „Местни данъци и такси” в община Сливен.

 Получаването на  ПИН-код става в салона за местните данъци, в източната част на общинската администрация, срещу предоставена лична карта или нотариално упълномощено от него лице. В справката се визуализират всички задължения за въведен ЕГН / ЕИК / ЛНЧ.

Този месец предстои подписване на договор с Националната агенция по приходите, за да се даде възможност такава справка да правят тези граждани, които имат персонални идентификационни кодове в системата на НАП. Чрез сайта на НАП ще могат да виждат нужната им информация, без да вземат номер от общината. 

Публикувана във Всички новини
За първи път у нас, Сливенският драматичен театър показва пиесата на нашумелия френски драматург Флориан Зелер „Истината“. В бляскавата комедия, построена в стила на старинния френски фарс, участват театралните звезди Иван Бърнев и Мария Сапунджиева, равностойно им партнират младите сливенски актьори Ивайло Гандев и Таня Йоргова. Постановката е на режисьора Борислав Чакринов, художник на костюмите е Мартина Варийска. Преводач на майсторски написания френски текст е Снежина Русинова.
 
На 1 февруари, в големия салон на драматичния театър в Сливен, публиката ще види любовната комедия „Истината“, която пожъна шумен успех в театър „Монпарнас“ в Париж през 2005 година, а малко по-късно обра аплодисментите и по лондонските театрални сцени. В Европа вече се играе втората пиеса на Флориан Зелер „Лъжата“. Тези теми вълнуват младия драматург, чийто тънък френски хумор днес е на гребена на вълната като популярност.
 
Кризата на средната възраст е представена в елегантен комедиен разказ, който по много забавен начин поставя сериозните въпроси, между които се лутат мъжът и жената в съвременното общество. Основен образ в любовния четириъгълник, заплетен между две брачни двойки от средната класа, които непрекъснато си изневеряват, е героят на Иван Бърнев – Мишел, който е разпънатият между Истината и Лъжата герой  на нашето време. Дали Истината е винаги благородна и дали Лъжата е винаги порок? Постановката не дава готови отговори, но  режисьорът Борислав Чакринов предлага да започнем от намигането на Волтер в началото на пиесата: „Лъжата е грях само тогава, когато причинява вреда. Когато върши добра работа, тя е много полезна добродетел. Така че – не се страхувайте да бъдете още по-добродетелни…“
 
Без да назидава и морализаторства, и  без изкуствени смешни реакции, под повърхността на един брилянтен комедиен текст, постановката предлага размисъл по тревожните дилеми на малкия човек, който непрекъснато се пита: кой съм аз и какъв беше смисълът на моето съществуване? От началото до края на пиесата, героите от любовната четворка не разбират в каква пиеса играят – комедия или трагедия, но това е нормално театрално зрелище, казва чаровната Мария Сапунджиева, а краят остава за нас, зрителите. 
Публикувана във Всички новини

Хиляди незаконни гаражи в Сливен ще бъдат премахнати заради въвеждането на "Синя зона".

"В целия град бройката е около 6 - 7 хиляди. Не сме изчислявали колко са в границите на бъдещата "Синя зона". Те обаче трябва да бъдат премахнати от собствениците, иначе това ще стане по законовия ред", заяви днес кметът на Сливен Стефан Радев.

Той уточни, че техническата работа по въвеждането на "Синя зона" ще започне след затопляне на времето.

Публикувана във Всички новини
Вторник, 31 Януари 2017 09:32

ГОРЯ КЪЩА В СЕЛО ЧИНТУЛОВО

На 30 януари, около 14,15 часа,  в сливенското село Чинтулово е възникнал пожар в къща, собственост на 44-годишна жена. Произшествието е ликвидирано в 14,55 от екип на РСПБЗН-Сливен. Пострадали няма. Причината за пожара е късо съединение в ел. инсталацията на котел за пилети. Унищожен е котелът и домашно имущество. Спасена е сградата. 

Публикувана във Всички новини

В изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ), Български Червен кръст Сливен започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 12 820 нуждаещи се граждани в област Сливен.

Както вече е известно от предходните години, списъците се изготвят от Агенцията за социално подпомагане.Тази година в тях се включват хора, които са подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон (2015-2016г.), право на хранително подпомагане имат и майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по реда на чл. 8, ал. 1 ЗСПД; лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици, записани в първи клас по чл. 10а от ЗСПД; лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция и отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на ППЗЗД, и лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл. 16 от ППЗСП.

 За област Сливен техният брой е общо 12 820 души: в община Сливен - 7244, община Котел – 2665, община Нова Загора - 1570 , община Твърдица - 1341души.

В първия транш включените в тези списъци ще получат по 38,550 кг от 10 вида хранителни продукти –брашно – 10 кг; ориз – 6 кг; макаронени изделия – 3,500 кг; картофено пюре – 1,250; гювеч – 2,400 кг; компот – 1,600 кг; конфитюр – 2 кг; месна консерва – 1,800 кг; захар – 8 кг и вафли – 2 кг.

В община Сливен  за раздаването ще бъдат открити три пункта:

·     Пункт № 1на  ул.”Георги Икономов” 2, от 01февруари до 15 март 2017г.

·     Пункт № 2  в кв.”Даме Груев”, бл.28 /за кв.”Надежда”/ от 01 февруари до 15март 2017г.

·      Пункт №3 в кв.”Речица”-  в кметската администрация, който ще работи от 13 до 28 февруари.

·     Раздаването в сливенските села ще бъде поетапно от 09.02.2017г. до 20.03.2017г.

В община Твърдица разпределянето на продуктите започна от 10.01.2017 и ще продължи до 10.02.2017, във временен Пункт на ул.”Заводска„ 17 – в Медицинския център.

В община Нова Загора помощите също ще се получават от 13 януари до 10 февруари в два временни пункта –Пункт № 1 в Младежкия дом, ет.1 и Пункт  №2  в кв.”Шести” ул.”Освобождение”№1.

В община Котел началото на кампанията е от 23 февруари  до  20 март -  в Пункт на ул. ”Св.св.Кирил и Методий” №7 А.

Публикувана във Всички новини
Страница 1 от 34

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Превод