Четвъртък, Октомври 19, 2017

Търсене в сайта

Кметът на Сливен Стефан Радев заяви, че ръководството на общината има воля да се справи с финансовите трудности, ясен план как това ще стане във времето и с това повишава доверието на финансовите среди. На пресконференция днес той беше помолен да посочи какви изводи си е направила общината след решението на Общинския съвет от 17 октомври  за намаляване на данък сгради от 3.2 на 2.7 промила.
 
 „Върнахме се доста назад по отношение на перспективите за града ни. С това решение се изтриват голяма част от позитивите и доверието, които общината има пред финансовата система и дава много лош знак на инвеститорите, включително и на Министерството на финансите. Не знам дали е плод на лобизъм или на някакви други сметки… Основният ефект от това намаление е за едрите собственици на нежилищни недвижими имоти. В същото време този близо  милион, който общината ще загуби на година от това решение, ще се превърне в един милион по-малко реални социални политики, които ние можем да финансираме”, посочи кметът на Сливен. 
 
„Пласирахме облигационната емисия, която беше сериозна част от плана ни за финансово оздравяване на общината. Кредитът на доверие, който получихме от финансовата система, бе за това, че демонстрирахме воля да се справим с финансовите трудности и ясен план как това ще стане във времето. За мен най-важен е сигналът, който даваме на финансовата общност. От една страна подписваме споразумение, правим оздравителен план, поемаме ангажименти като община какво ще изпълним, получихме 5 милиона от Министерството на финансите и възможност те да бъдат опростени, да не бъдат връщани от гражданите на Сливен. А в следващия момент правим нещо съвсем друго”, заяви Стефан Радев. 
Кметът на Сливен благодари на съветниците от ГЕРБ и от другите групи, които го подкрепиха, за това, че избират бъдещето на града пред конюнктурната политическа полза от едно или друго решение. 
 
„Ефектът от намалението за хората, които имат по едно жилище, ще бъде символичен - от порядъка на 10 лева. Много изгодно политически е да заставаш на такива позиции – да си  вечно за намаляване на данъците. Дори и тези партии, които се обявяват за много социални. Трябва да различаваме думите от делата. Да не говоря за споразуменията, които имаме с Министерството на финансите и риск, който създаваме за гражданите на Сливен да плащат още 5 милиона”.
Радев припомни, че годишно общината плаща 8 млн. лв. по план-сметката за чистотата, като 3.5 милиона се събират от таксите на гражданите. От общинския бюджет разходите се дофинансират с 4.5 милиона лева. 
Публикувана във Всички новини

При голям интерес в салона на Съюза на юристите в България премина представянето на новата книга на Кети Бозукова "Думи за обичане".На събитието присъстваха много писатели, художници, читалищни дейци и юристи - колеги на поетесата.Вечерта бе открита от проф.Снежана Начева - председател на Културния дом при СЮБ.За Кети Бозукова говориха литературния критик Благовеста Касабова, редакторът на книгата - Димитър Христов, председателят на Съюза на българските писатели и директор на Издателство "Български писател" Боян Ангелов, Димитър Генчев, Нейчо Ивановски, Марин Подмолов. Поетесата благодари на всички, които са допринесли за издаването на книгата - и като вдъхновение, и като оформление. След авторския рецитал, стихове на Кети Бозукова прозвучаха в превод на украински - изненада, поднесена и от талантливата украинска поетеса Анна Багряна.Сериозното сливенско присъствие бе подчертано и от прекрасните вина на ВИ"Афузов" и колбаси на "Хеликом". "Това, което стопли най-много душата ми, сподели авторката, е, че присъстваха много млади хора - от поколението на сина ми. Това ми дава надежда, че ще оцелеем, щом децата ни са отворени за добрите думи." 

Публикувана във Всички новини

Местната комисия за борба с трафика на хора – Сливен, съвместно с Европейски информационен център Europe Direct – Сливен, организираха Информационен форум за студенти от филиалът на Медицински университет – Варна в гр. Сливен, по повод 18-ти октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора. 

Събитието бе открито от Пепа Чиликова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности” на Община Сливен и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора – Сливен, която приветства организаторите и участниците, и постави акцент върху важната роля на засилената целенасочена превенция, с цел повишаване на информираността по проблемите свързани с трафика на хора.

Специално участие във форумът взе прокурор Христина Блецова от Районна прокуратура – Сливен, която запозна студентите с реални случаи на жертви на трафик на хора от практическия си опит.

Катя Иванова – сътрудник в Europe Direct – Сливен, насочи вниманието на участниците към информационния център, като място където могат да получат информация по всички видове теми, свързани с Европейския съюз, включително за техните права и възможности като европейски граждани и как да се възползват от тях.

Владимир Друмев – секретар на МКБТХ – Сливен, представи на студентите актуалните форми и тенденции при престъплението „трафик на хора” – рисковете, методите на въвличане и начините за предпазване от съвременната форма на робство, като акцентира върху безопасното използване на интернет, които все по-често е средство за набиране на жертви.

В рамките на Информационния форум с цел превенция на онлайн сексуалното изнудване и принуда, се проведе прожекция на клипа „Кажи НЕ!” #SayNo!, предоставен на МКБТХ – Сливен от сектор „Киберпрестъпност” при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”. Беше представена и денонощната безплатна за страната и Европейския съюз, напълно анонимна, Национална телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100.

 

Публикувана във Всички новини

 

Георги Киров встъпи в длъжност като управител на общинската фирма "Обреден комплекс", научи Sliveninfo.

Той е вписан в Търговския регистър. Киров бе избран от общинския съвет през септември.

Публикувана във Всички новини

Областният управител Чавдар Божурски изпрати поздравителен адрес до Регионалната колегия на Българския лекарски съюз по повод 19 октомври, Деня на българския лекар. „Няма друго обществено поприще, което да е така пряко свързано с най-голямата ценност – човешкия живот. Малко са професиите, за които състраданието и милосърдието са нравствен кодекс“ – заявява Чавдар Божурски. Той поздравява представителите на лекарското съсловие за това, че въпреки трудностите, пазят честта на бялата престилка.

Публикувана във Всички новини

Неуморната адвокат Магдалена Данчева излезе с апел за участие във физическа активност тази събота. Предлагаме ви текста на апела:

Община Сливен или Организаторите на Планински маратон канят всички на раздвижване в събота – 21.10.2017 г. от 08.00ч. пред вековното дърво Стария бряст.

Продължават  активностите на Община Сливен за подобряване  спортната култура, физическата дееспособност и превенция на здравето на гражданите.  Както и друг път сме казвали обездвижването е бомба със закъснител, която убива половин милион европейци. Доказано е ,че: 

·       Обездвижеността взема повече жертви от тютюнопушенето и причинява смъртта на 500 000 европейци годишно;

·       Липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб;

·       Заседналият начин на живот коства на Европа повече от 80 милиарда евро годишно – с 5 милиарда евро повече, отколкото светът  отделя годишно за лекарства против рак.

Бомбата със закъснител е възможно да бъде обезвредена и решението е просто. Достатъчни са 30 минути умерена физическа активност на ден, но трябва да  осъзнаем ползите от движението за нашето здраве, психика и работоспособност. Трябва да окуражим хората да се движат повече, за да видят истинските ползи от движението. Лесно и евтино е, просто трябва да се движим повече,  независимо кога и къде. Всеки трябва да намери своята доза движение -30 минути на ден могат да се натрупат от ходенето пеш на работа, слизане от градския транспорт една спирка по-рано, пренебрегване на асансьора, игра с детето или повече разходки за кучето и др.

Община Сливен подкрепя и подпомага инициативи, които стимулират хората да бъдат активни и да спортуват. Такова събитие е планински маратон „Хайдушки пътеки“, който се провежда за втори път от Фондация Стария бряст, Дирекция природен парк Сините камъни, Държавно горско стопанство и спонсори.

Новост тази година е, че граждани и представители на институциите ще могат да се включат в надпреварата. Специално за работодателите е изработена харта на работодателя  „Живот, здраве, планина“, в която са се включили няколко големи институции в Сливен.  Подписалите се ангажират да осигурят допълнителен ден отпуск или по друг начин да стимулират служителите си, включили се в маратона, според предмета си на дейност. Участие ще вземат  представители на Областна администрация, Община Сливен, ВиК - Сливен, РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ НА ГОРИТЕ СЛИВЕН, Окръжна прокуратура Сливен,  Сливенската митрополия, ОД на МВР и други големи фирми. Адвокатска колегия Сливен се готви усилено за маратона, като ще има представители,  които ще бягат в тоги. Това съобщи адвокат Магдалена Данчева, инициатор в изготвянето и подписването на хартата. Тя изрази желание каузата „Живот, здраве, планина“  да  се превърне в традиционна проява за град Сливен.

Те ще се включат в масовия старт от 08.00  ч. на 21.10.2017 г. и ще   пробягат дистанция от 5 километра от площад „Хаджи Димитър“ до крепостта Туида  и обратно. Инициативата няма състезателен характер, важното е всеки да получи своето раздвижване.

Записването за масовия старт е на място до 07,45ч. пред Стария бряст.

            До този момент за участие в маратона са се записали над 200 участници, които ще пробягат 42,195 км.

            Призоваваме жителите на град Сливен да подкрепим участниците в маратона, като се включим в старта на маратона.

Публикувана във Всички новини
Уважаеми представители на лекарското съсловие в община Сливен, 
поздравявам Ви с Деня на българския лекар, който се отбелязва на 19 октомври. Датата не е избрана случайно. На този ден почитаме паметта на най-големия български светец – лечителят Иван Рилски, който се е превърнал в символ на човеколюбието.
 
Убеден съм, че само хората, които могат да следват пътя на Чудотвореца, се посвещават на лекарската професия, защото тя е призвание. Приемете моите дълбоки уважения към денонощния ви труд и всеотдайните грижи, които полагате за нас – вашите пациенти.
 
Пожелавам на вас и семействата ви крепко здраве и благополучие!
 
 
Стефан Радев, 
Кмет на община Сливен 
Публикувана във Всички новини
Четвъртък, 19 Октомври 2017 11:27

ПОЛИЦАИ ЗАДЪРЖАХА ПОБОЙНИК

Полицай задържаха 41-годишен мъж за нанасяне на телесна повреда. Вчера, в 17.10 ч., на тел. 112, е постъпил сигнал, че в центъра на село Могила, между двама мъже е възникнал конфликт, който е прераснал в побой. Отзовалите се на сигнала полицейски служители установяват, че 41-годишен местен жител е нанесъл удари в областта на главата и по тялото на 60-годишен мъж, вследствие на които  потърпевшият е настанен за наблюдение в лечебно заведение с комоцио, фрактура в областта на носа, навехнат глезен и контузни рани. На местопроизшествието е извършен оглед от дежурна оперативна група. Образувано е досъдебно производство. 41-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа. Работата продължава.  

Публикувана във Всички новини
Пленумът на Висшия съдебен съвет с 20 гласа "за" избра Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд.
 
Президентът Румен Радев сега няма друга опция освен да подпише указ за назначаването на Чолаков. Причината е, че държавният глава веднъж вече отказа да подпише указ и няма право на второ "не" за избора на Висшия съдебен съвет (ВСС).
 
Против Чолаков гласуваха четирима от членовете на ВСС - председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска.
 
"Едно предложение до президента трябва да се основава на информация, което да е проверана обективно и задълбочено, когато има изнесени факти, поставящи въпроси и внушаващи съмнения. Доколкото председателят на ВАС е фигура, която символизира съдебната система и трябва да е с безупречна репутация и безспорен авторитет, ВСС трябва да проведе прозрачна и обективна процедура. И всяко обстоятелство, което разколебава това, да бъде разяснено и внимателно преценено", обясни отрицателния си вот Цветинка Пашкунова.
 
Колегата ѝ Красимир Шекерджиев пък припомни, че Чолаков е бил номиниран с голямо мнозинство от Общото събрание на ВАС и той нямало защо да не се довери на съдийското самоуправление. "Ще гласувам за него, силно надявайки се колегите от ВАС да са направили правилен избор", обясни Шекерджиев.
 
 
epicenter.bg
Публикувана във Всички новини

Полицейски служители са установили един неправоспособен водач и друг, употребил наркотици, при осъществяване на патрулно-постова дейност на територията на град Сливен. Около 21,40 часа вчера на булевард „Шести септември“ е спрян за проверка лек автомобил „Форд Ескорт“, управляван от водач на 19 години от град Сливен. При проверката за употреба на наркотици той е показал положителна проба. Срещу него е образувано досъдебно производство.

Днес в 01,05 часа на булевард „Г.Данчев“  е извършена проверка на лек автомобил „Рено“, управляван от 24-годишен мъж от град Сливен. Полицейските служители установяват, че водачът е неправоспособен и вече има наложено административно наказание за същото нарушение. Срещу него е започнато бързо производство.   

Публикувана във Всички новини
Страница 1 от 25

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Превод