Четвъртък, Октомври 19, 2017

Търсене в сайта

Община Твърдица кани на детски празник по повод 1 юни.

Вижте кога и къде ще бъдат тържествата.

Публикувана във Всички новини

70 „малки, големи спортисти” от четирите групи на Постоянна Детска ясла №14 в Сливен показаха усвоени спортни умения на фона на празнична първоюнска украса, подготвена специално за тях с огромно желание и обич от екипът на детското заведение.

С настроение, радост и щастливи усмивки малките палавници показаха, че „спортът на децата е необходим, със спорта трябва здраво да дружим, спортът е помощник, спортът е игра”.

Публикувана във Всички новини
31 активни и пасивни пушачи измериха за час съдържанието на въглероден монооксид (СОppm) и карбоксихемоглобин в издишания въздух. Замерването се извърши до Стария бряст по инициативата на Община Сливен и Регионална здравна инспекция. Поводът беше Световният ден без тютюн, който се отбелязва днес, 31 май. 
"Измерването премина при голям интерес. Част от изследваните хора  показаха мотивация за отказване от цигарите и от тях зависи техният избор. При петима пушачи са отчени много високи стойности", информираха специалисти от РЗИ, които правиха замерването в центъра. 
Мотивираните да се откажат от тютюнопушенето получиха информационен материал с десет лесни стъпки за отказване от лошия навик:
- Първа стъпка - Вземете решение "Аз отказвам цигарите", запишете мотивите си в дневник, определете "ДАТА ЗА СПИРАНЕ";
- Втора стъпка - Уведомете приятели и близки за взетото от Вас решение, обяснете, че ви е необходимо време, за да преодолеете зависимостта и помолете за разбиране - ще срещнете по-голяма подкрепа, отколкото очаквате;
- Трета стъпка - Не оставяйте цигари за "спешен случай". Вие вече сте непушач от момента, в който загасите последната си цигара;
- Четвърта стъпка - Изхвърлете всички пепелници и запалки. Почистете дома си, изперете дрехите си, за да не усещате миризмата на цигари;
- Пета стъпка - Желанието да запалите цигара трае едва 6 минути. Така че, ако усетите такъв подтик, опитайте се да отвлечете вниманието си с нещо интересно или се обадете на приятел и ще го преодолеете;
- Шеста стъпка - Движете се и прекарвайте повече време на открито. Ходете пеша, не използвайте асансьор, изпълнявайте редовно физически упражнения, спортувайте, ходете на аеробика и танци - изберете това, което ви е приятно и ви помага да не напълнеете;
- Седма стъпка - Променете режима си на хранене. Хранете се пет пъти дневно и приемайте по-малки порции храна, така няма да натрупате излишни килограми.  Ако обикновено пушите след хранене, заместете го с миене на зъбите, разходка или дъвчете дъвка;
- Осма стъпка - Избягвайте ситуациите, в които сте пушили или изпитвате желание да изпушите една цигара. Установете моментите на най-силно тютюнопушене, за да го превъзмогнете. 
- Девета стъпка - Мислете позитивно. Отказването може да е неприятно, но това означава, че организмът ви се изчиства от тютюна. 
- Десета стъпка - Ако все пак запалите цигара, продължете вашия здравословен режим без тютюнев дим.
По време на събитието се раздаваха информационни материали за вредата от пушене на цигари. Желаещите имаха възможност да попълнят анкетна карта, за да се установи степента на зависимост от цигари.
По-рано през деня измерване съдържанието на въглероден монооксид (СОppm) и карбоксихемоглобин в издишания въздух се правеше и в сградата на здравната инспекция.
Публикувана във Всички новини

Слънчеви детски усмивки, оживление и празнично настроение изпълниха двора на ДГ „Елица“, където се проведе спортен празник под мотото „Скачай, играй и тичай, здравето обичай“. В празника се включиха над 200 деца заедно със своите родители. В приятелска надпревара между едновъзрастовите групи  в разнообразни спортно-състезателни игри децата показаха своите физически качества и умения. Истинско оживление настъпи сред публиката, когато майките и татковците се включиха  в спортната надпревара.  Бурни овации предизвикаха оценките на съдията, който справедливо отсъждаше изхода от двубоите. За отличното си представяне децата получиха награди и лакомства.

Публикувана във Всички новини

Залата на Областна администрация Сливен се изпълни са млади хора - випускници от област Сливен, които завършват гимназиален етап на образование с общ успех Отличен 6.00, както и изявени ученици от областта, завоювали призови места в национални олимпиади, конкурси и състезания през изминаващата учебна година.

По традиция тържествената церемония се организира в навечерието на Международния ден на детето от Областна администрация Сливен в сътрудничество с Регионалното управление на образованието – Сливен.

Официални гости на церемонията бяха Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, заместник-кметовете на община Сливен Пепа Чиликова и на община Нова Загора Ивайло Енев, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Бисерка Михалева и старши инспектор Христо Спасов – отдел „Мониторинг и контрол – Южен“ в Държавната агенция за закрила на детето.

Тържеството откри областният управител Чавдар Божурски. В приветствието си той каза, че изпитва гордост от отличните учебни успехи и високи постижения в различни научни направления на випускниците от областта. „Продължавайте да творите, да трупате знания и умения, за да се превърнете в можещи професионалисти и мислещи граждани. Но където и да Ви отведе Вашият път в живота, винаги носете в сърцата си своята родина и език. Вярвам, че ще продължите да бъдете отворени към новостите, към знанията, ще се усъвършенствате и ще работите за напредъка на България.“, каза той.

„Радвайте се с ония, които се радват – това е заповед, която има неотслабваща сила“, каза в приветствието си Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. „Това тържество не може да не възвиси нашия дух, виждайки тоя отлични ученици, които са дали своя плод. Вие сте бъдещето и надеждата на нацията и затова ние изживяваме с Вас духовни трепети,“ каза още митрополитът и допълни: „Всеки има своите дадености, но те трябва да се развиват, за да дадат своя плод. Делото Ви ще е велико и незабравимо, само ако е за благото на другите. В област Сливен има много извисени хора, млади, знаещи и можещи, които утре ще дадат своя духовен принос за Република България“, завърши митрополитът.

Наградени бяха 42-ма пълни отличници от цялата област Сливен и 7 зрелостници, завоювали първи места от национални олимпиади и конкурси.

Поздрав с песен към присъстващите отправиха ученици от НУ „Васил Левски“ – гр. Сливен.

ПЪЛНИЯТ СПИСЪК НА ОТЛИЧЕНИТЕ – В ПРИКАЧЕНИЯ ФАЙЛ.

Публикувана във Всички новини
Сряда, 31 Май 2017 14:37

ВРЪЧИХА И "ЗЛАТНО СЪРЦЕ"

В навечерието на 1 юни - Ден на детето,  днес в зала 210 на Регионално управление на образованието – Сливен бяха тържествено връчени наградите „Златно сърце”. Тези награди се присъждат за единадесета поредна година на деца и ученици от област Сливен, извършили добродетелни постъпки. Инициативата „Златно сърце“ за пръв път е реализирана от Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ – Сливен през 2006 година. Наградата се присъжда ежегодно в навечерието на 1 юни – Ден на детето. Целта е да се популяризират по подобаващ начин добрите дела на децата, да се изрази благодарност за достойното им поведение, да се покажат на обществеността примери за доброто, стойностното, общочовешкото поведение, на което са способни възпитаниците  на нашите училища.

През последните няколко години наградата се осъществява от РУО-Сливен и Областна администрация – Сливен, с любезното съдействие и помощ от Издателство „Просвета“. Тази година спомоществовател е и фирма „ЧАР 05“ ЕООД - Сливен.Наградите бяха връчени от г-н Чавдар Божурски – областен управител на област Сливен, д-р Бисерка Михалева – началник на Регионално управление на образование – Сливен и г-жа Пепа Чиликова – заместник-кмет на община Сливен.

Наградата за добродетелност „Златно сърце” за 2017 година бе присъдена на следните ученици:

1.         Филипа Станимирова Василева - IVA клас на СУ „Константин Константинов“ – Сливен, която е дарила косите си за изработване на перука на онкологично болен човек.

2.         Ралица Добринова Апостолова - VIIА клас на ОУ „Панайот Хитов“ – Сливен, която отрязва и дарява косата си за направа на перуки на онкоболни деца.

3.         Янислава Георгиева Арнаудова – VI клас на СУ „Йордан Йовков“ – Сливен. На 27.04.2017 г. шестокласничката от СУ „Йордан Йовков“ намира в района на магазин „Кауфланд“ изгубена дамска чанта с ценни семейни документи. С помощта на отдел „Информация“ в магазина, Янислава успява да върне на собственичката изгубената вещ.

Колективна  награда за добродетелност „Златно сърце”- 2017 год. за системна благотворителна и доброволческа дейност  бе присъдена на:

1.         VIБ клас на ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен за организиране и провеждане на Коледен и Великденски базар, средствата от които са предоставени за лечение на учителка с онкологично заболяване и за нуждите на деца със синдром на Даун.

2.         Театрална трупа „Класика“ при ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ – Сливен. След достойно представяне в XIII театрални празници на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви - 2017“ театър „Класика”  започна своята традиционна благотворителна дейност, като през тази учебна година под мотото „Иска се добро сърце, за да направиш себап за другите“ събира средства за хора в неравностойно положение и деца сираци от Сливен.

3.         IIIА клас на СУ „Пейо Крачолов Яворов“ – Сливен. През учебната 2016/2017 г. учениците от III а клас са извършили редица добродетелни постъпки. Те имат номинация за своята добротворческа дейност от Помощно училище „Власаки Шуманов” – Сливен.

Сертификат за благородна постъпка „Златно сърце” бе присъден на:

1.         VГ клас на СУ „Константин Константинов“ – Сливен. Учениците и техните родители организираха Коледен благотворителен базар от домашно приготвени сладкиши в помощ на близнаците Теодора и Стилиян Николови, които са със СОП и страдат от ДЦП. От разпродажбата бяха събрани 194 лв., които помогнаха за рехабилитацията на децата.

2.         Ивайло Станимиров Стоянов - VIIГ клас на СУ „Константин Константинов“ – Сливен, който с адекватната си реакция е спасил от тежки последици съученика си Петко Петков като го дръпнал на тротоара секунди преди да го блъсне кола, която Петко не забелязал.

3.         Александър Станимиров Сърбинов и Димитър Георгиев Балтов IVЕ клас на СУ „Константин Константинов“ – Сливен, които в парк “Юнак“, до „Спорт палас“, станали свидетели как момче откраднало чантата на възрастна жена и побягнало с нея. Те го настигнали, взели и върнали чантата на жената.

4.         Мишел Стоянов Димитров – VIIБ клас на ОУ „Панайот Хитов“ – Сливен и Теодор Стоянов Димитров – VIIБ клас на ОУ „Панайот Хитов“ – Сливен са братя–близнаци, които ежедневно са дарявали закуска за свой нуждаещ се съученик. Дарили са голямо количество дрехи и обувки на семейството на своя съученичка. Проявили са щедрост и внимание към обитателите на Дневен център „Стилиян детепазител“.

5.         Училищен ученически съвет на СУ „Йордан Йовков“ – Сливен, който инициира провеждане на Коледен базар с цел подпомагане на децата от Хитрино.

6.         VА, VБ и  VIА клас на ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен - за организиране и провеждане на Коледен и Великденски базар, средствата от които са предоставени  на абитуриенти сираци и за подобряване на инфраструктурата в училище.

7.         Даниела Петева Стоева - VIIIА клас на ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен, която организирала кампания за събиране на средства, материали, дрехи, обувки и телефони за живеещите в защитено жилище в квартал „Клуцохор”.

8.         Кристиян Христов Казаков – ХIIБ клас на ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен, който намерил и предал в полицията чанта с голяма сума пари.

9.         Джанан Шукрюлла Кая – ХIIВ клас на ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен, която организирала кампания, при която е събрана и дарена сумата от 3000 лв. за онкоболно дете.

10.       Николета Иванова Николова - ХIГ клас на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ – Сливен. Тя е член на БМЧК от 2013 година и оттогава се включва във всички благотворителни дейности, инициирани от организацията.

11.       Таня Евгениева Йорданова - ХIГ клас на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ – Сливен. През тази учебна година тя е инициатор и организатор на благотворителния концерт за набиране на средства за лечение на Дани от Сливен. Като член на хуманитарната организация „Интеракт клуб” в град Сливен  активно участва в кампанията „Купи и дари”.

12.       Училищен ученически съвет на ОУ „Елисавета Багряна“ – Сливен. Учениците участваха активно в над десет благотворителни инициативи на национално, общинско и училищно ниво като: събиране на парични средства, облекла, ученически и тоалетни принадлежности в помощ на деца и възрастни хора /„ Милосърдие”, „Съпричастност”, „Деца помагат на деца”, „ Да спасим малката Бориса Досева”/ и др. Всяка година учениците се включват в благотворителни акции и инициират благотворителни базари по повод значимите национални и традиционните български празници.

13.       Учениците-зрелостници от Випуск 2017 на ПХГ „Дамян Дамянов“ – Сливен, които са дарили средства за свои връстници-сираци чрез БЧК.

14.       Димитър Константинов Димитров – ХIIВ клас на ПГИ „Проф. д-р Д. Табаков“ – Сливен. В продължение на всички години на обучение в гимназията той подкрепя всички социални, културни и здравни инициативи. Абитуриентът отделя много от времето си, влага труда си, полага усилия и желание да помогне.

15.       ХА и ХIД  клас на ПГИ „Проф. д-р Д. Табаков“ – Сливен. През м.декември 2016 година в „Проф. д-р Димитър Табаков” Сливен е организирана благотворителна кампания за събиране на финансови средства за деца в нужда. В тази кампания се отличават  учениците от 10 а и 11 д класове.

16.       Пламен Живков Петров - ХI клас на СУ „Иван Вазов“ – Нова Загора. През учебната 2016-2017г. Пламен умело ръководи Клуб БМЧК и Ученическия съвет на училището. Заедно с доброволците на БМЧК  успяха да реализират благотворителна акция за децата от училище в неравностойно положение.

17.       Деница Дончева Атанасова и Деница Пенчева Станчева – ученички от ХII клас на СУ „Христо Ботев” – гр. Нова Загора. Участват активно в благотворителни кампании на БМЧК. Организатори и инициатори на 3 благотворителни концерта през учебната 2016/2017 учебна година.

18.       Георги Минков Георгиев – ученик от ХIIА клас на СУ „Христо Ботев” – гр. Нова Загора. В началото на учебната 2016/2017 година Георги прави необикновено дарение за кабинета по български език и литература - шест графични портретни изображения на писатели и поети от българската литературна класика, които са авторска работа на дванадесетокласника.

19.       Данелия Иванова Иванова - ученичка от IVБ клас на СУ „Христо Ботев” – гр. Нова Загора. В края на месец април 2017 година тя помага на възрастна жена, която е загубила сина си наскоро; поема от нея тежките чанти, изслушва я и я утешава. Възрастната жена е посетила училището и е благодарила на Данелия пред целия клас и пред класния й ръководител Маруся Стоянова.

20.       Микаела Атанасова Митева VІІІ б клас, Свилена Димитрова Косева VІІІ а клас и Ива Димитрова Димитрова VІІІ б клас - ученички от СУ „Христо Ботев” – гр. Нова Загора. Те са организатори на благотворителен концерт „Приятел в нужда се познава“ на 23.11.2016 г. за събиране на парични средства за лечението на двама ученика от СУ „Христо Ботев“ град Нова Загора. На концерта са събрани 2000 лв.

Публикувана във Всички новини

Детски хепънинг ще се състои в Сливен по случай Деня на детето - 1 юни. Той се организира на възстановената детска площадка в квартал "Дружба", зад блок 10. Събитието ще започне в 17.00 часа утре.

Талантливи деца ще изнесат концерт, предвидени са забавни игри - бадминтон, волейбол, бояджийски и градинарски работилници и йога зона.

Площадката беше възстановена от Сдружение "Брезичка", с помощта на Община Сливен. Тя е на площ от над 3 декара.  Монтирани са 12 пейки, възстановени са детски съоръжения и два пясъчника. Засадени са рози и са поставени кошчета за боклук.

Публикувана във Всички новини

На 1 юни – Деня на детето, музеите, художествените галерии и община Сливен, организират заедно игри, забавления, творчески ателиета и много изненади за децата от Сливен и гостите на града.

Родителите и децата могат да избират къде да отидат и с какво да се забавляват. А ако желаят могат да обиколят и всички събития и обекти. Всяко дете, което на финала на програмата посети крепост Туида ще получи балон с бонбон.

ПРОГРАМА:

Регионален исторически музей – 10.30 – 12.00 ч. - пред музея ще бъдат представени „Игрите на баба и дядо”. Музейните специалисти ще ни покажат как са се забавлявали децата преди години. Ще участват и зрителите. А родителите могат да посетят експозициите на Регионален исторически музей- Сливен.

Художествена галерия „Д-р Миркович” –12.00 – 13.30 ч.- творческо ателие

„Декупаж - що е то?” – изработване на картички с техниката декупаж.

Музей на текстилната индустрия – 13.30 – 15.00 ч. - детска програма „Тайните на щампата върху текстил”/печат върху тениска/.

Средновековна крепост Туида – 15.00 - 17.00 ч. – програма „Средновековни игри”.

Във всички обекти –безплатен вход за децата

Публикувана във Всички новини

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен съвместно с фондация А21 България организираха обучителен семинар на тема: „Трафикът на хора с цел трудова експлоатация – рискове и предизвикателства”, в рамките на информационната кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация под мотото „По-добре информиран, отколкото експлоатиран”  2017 г.

Обучителният семинар бе открит от г-жа Пепа Чиликова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности” на Община Сливен и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора, гр. Сливен, която приветства организаторите и участниците, и подчерта значението на засилената превенция чрез повишаване на информираността по проблемите свързани с трафика на хора, както и по-добро сътрудничество и координация на действията на всички институции, имащи отношение към това престъпление.

Оперативните цели на обучителния семинар са повишаване квалификацията на експерти от Дирекциите „Бюро по труда” в област Сливен и експерти от Дирекция „Социално подпомагане” – гр. Сливен, във връзка с актуалните тенденции в извършването на престъплението трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Лекторите г-н Владимир Друмев – секретар на МКБТХ – Сливен и г-жа Нина Николова – експерт в А21 България запознаха участниците с престъплението „трафик на хора”, като поставиха акцент върху противодействието на трудовата експлоатация. Вниманието на всички беше насочено и върху безопасното използване на Интернет, който все по-често е средство за набиране на жертви на трафик. Беше представена ролята на Националната телефонна линия срещу трафика на хора, както и добри практики за превенция и борба с трафика на хора. Участниците се запознаха и с кампанията „Summerjobs” на А21 България или какво може да се случи по време на едно интервю за работа.

Всички експерти получиха сертификат за успешно преминат обучителен семинар, връчен им от г-жа Пепа Чиликова – председател на Местната комисия за борба с трафика на хора, гр. Сливен. Събитието се проведе в Областен информационен център (ОИЦ), гр. Сливен - партньор на МКБТХ – Сливен.

Публикувана във Всички новини

Официалното откриване на туристическия сезон в Созопол ще бъде на 03.06.2017 г., събота от 20.30 ч. на амфитеатър „Аполония”.

По традиция стартът на сезона дава Международен Франкофонски Фестивал ,, Солей ’’, който за седма поредна година превръща Созопол в сцена на френската култура и изкуство.

Церемонията по откриването на сезона ще включи и връчване на престижните отличия на Замъка „Влюбен във вятъра”, Равадиново- Първа награда и Златен приз за Качество на Туристическите услуги от China outbound tourism research institute.

Откриването на сезона ще продължи с концерт от Седмия Международен Франкофонски Фестивал ,, Солей ’’   с участието на Вера Шандел, Ангел Заберски, Емил Таслев, Стоян Янкулов  и Камен Воденичаров.

Официални гости на откриването на сезона ще бъдат министърът на туризма Николина Ангелкова, дипломати от посолствата на Китай, Ливан, Белгия, Мароко, Белгия, Грузия и Румъния.

Преди официалния старт на туристическия сезон и откриването на Седмия Международен Франкофонски Фестивал ,, Солей ’’, същия ден ще бъдат открити четири изложби.

От 15.30 ч. в Художествената галерия ще бъде открита изложбата „Конекция – Свързване“ на съвременни македонски художници.

От 16.00 ч. в Художествената галерия ще бъде открита изложбата „Охридски филиграни“. Автор и куратор: Миряна Николоска.

От 17.30 ч. в Център за изкуства, месни занаяти и традиции, град Созопол ще бъде  открита изложбата,,България и Швейцария – заедно в историята“ и ще бъдат представени книгите ,,България и Швейцария – заедно в историята’’ и ,,Швейцария – демокрация на бъдещето’’,чийто автор е  проф.д-р Венелин Цачевски.

Публикувана във Всички новини
Страница 1 от 38

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Превод