Четвъртък, Октомври 19, 2017

Търсене в сайта

 Граждани, които си търсят работа, вече са намерили своя бъдещ работодател по време на Откритата борса, която се провежда в Сливен. Фирмите, които участват, са осъществили контакти с много хора и предстоят още срещи между тях през следващите дни. Това стана ясно от разговори на кмета Стефан Радев с представители на фирмите. Те потвърдиха, че най-големият проблем пред бизнеса е липсата на кадри и приветстваха инициативата на Общината заради възможността за пряк контакт с хората.

„Мога да кажа, че буквално съм изненадана от интереса, който предизвика трудовата борса. Идват много интелигентни хора, но имаше и такива, които просто нямат какво да правят и само наблюдават. Нашият таргет е към жителите, които са установени в Сливен, които обичат града си, и ги намираме. 50 процента от хората си ще наемем от откритата трудова борса. Автобиографиите, които събрах, и информацията, която имам, е изключително добра”, каза Ивелина Аргирова от фирма „Нилсън Адмосфиър“ .

Според Христо Филипов от „Топ Микс”, директният контакт с кандидатите за работа и възможността фирмите да представят дейността си, са от полза и за двете страни. Той е от Пловдив, но от година е привлечен на работа в сливенската фирма. Започнал е като стажант, вече е младши специалист.

Генка Георгиева от фирма „Едоардо Миролио“ сподели, че напоследък се усеща осезаемо нуждата от работници, но бе категорична, че работа има за тези, на които им се работи. Един от начините да се задържат хората в града, е бизнесът да осигурява по-добри условия на труд и адекватно възнаграждение.

 „Прекрасна инициатива! Добре за младите хора, само да им се работи, да не са мързеливи. Понякога  родителите от много ласки и грижи, за да ги предпазят, им правят лоша услуга. Важно е децата да бъдат възпитавани на труд”, каза Славка Хърлева от град Шипка, която посети борсата.

Представителите на фирмите споделиха, че интересът към събитието е по-голям до обяд и в късния следобед. В някои случаи гражданите търсят различни от предлаганите позиции, а други не са достатъчно квалифицирани. Очакванията на много млади хора са за високи възнаграждения за малък обем от работа. Бизнесът препоръча подобна проява да се провежда в края и началото на летния сезон, когато хората се завръщат в града или преди да поемат сезонни ангажименти.

 

 

Публикувана във Всички новини

 

Днес в 15:45 ч. на тел 112 е постъпил сигнал за възникнал пожар, в пшеничен блок, находящ се в землището на село Кабиле. В гасенето участва един пожарен автомобил и дежурните огнеборци. На място със селскостопанска техника се разорават ивици за ограничаване на огъня, който е на площ около 10 дка. Пожарогасителните дейности продължават.

По-рано днес, около 12:00 ч. огнеборците се отзоваха на друг пожар в същото село. Там огънят е тръгнал от частен имот и е унищожил селскостопанска постройка и около 1 дка пшеница. В резултат на пожарагасенето е спасена къща, около 4 дка пшеница и 1000 бали. Причините за възникване на пожара за в процес на изясняване.

Публикувана във Всички новини

Дейността на Центъра за кожно-венерически заболявания в Сливен ще се запази, работещите в него ще запазят своята работа, а пациентите ще продължат да се лекуват в същата сграда. Това намерение бе потвърдено от кмета на Община Сливен Стефан Радев на нарочна пресконференция, на която беше дискутирано кожният диспансер да премине като отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински", заради невъзможността той да се издържа самостоятелно. В пресконференцията участваха още председателят на Постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет д-р Димитър Павлов и членовете на комисията, изпълнителният директор на областната болница д-р Васислав Петров,  управителят на кожния диспансер д-р Мая Миланова и директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова. 

"Повдигането на тази тема и коментирането й е свързано изцяло с това да потърсим и да намерим начин да съхраним развитието на съществуването на тази дейност на територията на община Сливен по възможно най-устойчив начин. Това е свързано и с писмо на дружеството до мен за това, че  предстои спиране на дейността му, заради финансови проблеми и невъзможност да изпълнява финансовите си задължения", каза кметът. Той припомни, че същите разговори са водени преди една година и вижданията му са били същите - тази дейност да бъде извършвана от областната болница, така че тя да продължи да се извършва, без гражданите на община Сливен да плащат допълнителни средства, заради просрочени задължения. "Продължавам да смятам, че това е най-доброто решение за града, общината и за гражданите на Сливен", каза още Радев. Той  бе категоричен, че дейността на Центъра за кожно-венерически заболявания е важна за града и трябва да остане. 

Стефан Радев благодари на директора на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров за това, че ще направи необходимото, за да не се загуби дейността в общината и тя да продължи да се извършва. "Сигурен съм, че дейността ще се извършва при по-добри материални условия и много по-устойчиво", каза кметът. Той даде пример с белодробната болница, която премина като отделение към областното лечебно заведение и работи успешно. 

Намерението на Община Сливен е да апортира сградата на кожния диспансер в капитала на областната болница и там да се разкрие кожното отделение.  За да се случи това е необходимо разрешението на министъра на здравеопазването по два въпроса - за закриването на лечебното заведение, което става с негово съгласие, и за увеличаване на капитала на болницата, тъй като държавата е мажориратен акционер и министърът на здравеопазването упражнява правата на собственик. Ако министърът разреши, Общинският съвет в Сливен може да вземе това решение и да се премине към неговото изпълнение. 

Д-р Мая Миланова заяви, че при встъпването й в длъжност, преди близо 3 години, е заварила кожния център в тежко финансово състояние. Тя  припомни, че тогава задълженията са били около 80 хиляди лева, а сега са близо 52 хиляди лева. 37 хиляди лева от тях са към областната болница.  

Директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова заяви, че никой никога не е оспорвал факта, че кожно-венерическите заболявания са в челните места по заболеваемост  и изрази становището си, че областта има нужда от структура по кожно-венерически болести. "За нас няма значение кой ще бъде собственикът. Важно е пациентите да са доволни, санитарно-хигиенните условия в това лечебно заведение да отговарят на изискванията и да има перспектива за развитие", каза д-р Балулова. Тя уточни, че няма да има промяна за пациентите, ако центърът стане отделение, а напротив - качеството на услугата би се подобрило и ще се даде възможност за професионално развитие на работещите там. Д-р Балулова припомни, че РЗИ е издала предписания на кожния диспансер и ако те не бъдат изпълнени до края на годината, той ще бъде закрит. Д-р Миланова уточни, че част от тях вече са изпълнени. 

Директорът на областната болница д-р Васислав Петров обяви, че е важно решението да бъде взето по възможно най-бързия начин, защото задълженията на центъра нарастват. Договорът с кожния център изтича днес, но той заяви, че ще бъде удължен с още един месец. Д-р Петров заяви, че ако се вземе решение и се тръгне към прехвърляне на сградата, част от дължимите 37 400 лева, ако общината ги преведе към болницата, ще бъдат вложени за ремонт, за да се направят условията по-добри. Ще се търсят и възможности за финансиране по проекти, за да може сградата да бъде ремонтирана.  

Част от присъстващите специалисти на кожния център споделиха, че за тях няма значение формата на дейността, а е важно тя да се запази, както и да бъде решен проблемът с ниското възнаграждение,  условията на труд и пациентите да продължат да лекуват.

Публикувана във Всички новини

 

По искане на Районна прокуратура – Сливен, съдът задържа под стража Христо А. (на 45г.). Той е обвинен за това, че на 28.06.2017г. се съвкупил с момиче, ненавършило 18-годишна възраст  и негова низходяща сродница- дъщеря, лишена от възможност за самоотбрана  и без нейно съгласие – престъпление по чл. 152, ал.2 , т.1 и т.2, вр. ал.1 и т.1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Христо А. е бил задържан след отличната работа на служители от ОД на МВР – Сливен.

Според прокурора, налице е обосновано предположение за това, че Христо А. е извършил престъплението, в което е обвинен. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че Христо А. може да се укрие или да извърши друго престъпление, като мотивира тезата си с факта, че Христо А. е осъждан, а съществуват и данни, че е извършвал множество престъпни деяния и идентични престъпния деяния спрямо дъщеря си през последните пет години.

Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража обвиняемия.

Определението на Районен съд –Сливен може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в града.

Публикувана във Всички новини

В Областна администрация Сливен се проведе съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район, под председателството на Чавдар Божурски - областен управител на област Сливен.

На срещата присъстваха Румен Димитров – заместник-министър на културата, представители на министерства, областните управители и кметове на общини в Югоизточен район, представители на организациите на работодателите и работниците и служителите на национално равнище, представители на Управляващите органи на Оперативните програми и Областния информационен център- Сливен, академичните среди на територията на района и др.

Заседанието започна с представяне на актуализирания състав на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район, както и промените сред представителите на съвета в комитетите за наблюдение на Оперативните програми за програмен период 2014 - 2020 г.

Члeнoвeтe нa съвета oбcъдихa и oдoбpихa Гoдишния дoклaд зa нaблюдeниe изпълнeниeтo нa Рeгиoнaлния плaн зa paзвитиe нa Югоизточен paйoн (2014-2020 г.) зa 2016 г. Съгласно Правилника за прилагане на Закона за регионално развитие, документът се разработва от териториалното звено на МРРБ в Югоизточен район. При наблюдение изпълнението на плана е отчетен напредък в развитието на транспортната и екологична инфраструктурата, туризма, икономическата и жизнена среда. Въз основа на индикаторите за наблюдение е констатирано наличието на сравнително добро изпълнение на целите и приоритетите на регионалния план. Направеният анализ при изпълнението на плана показва, че за положителното въздействие върху района допринасят основно Европейските програми и структурни фондове. През 2016 г. е отбелязан съществен напредък в усвояването на средствата от програмен период 2014-2020 г. Проектите осезаемо променят района и подобряват условията на живот за населението.

В рамките на заседанието представители от Управляващите органи на оперативните програми информираха участниците в съвместното заседание за постигнатия напредък и въздействието на оперативните програми върху развитието на Югоизточен район, както и за отворените и предстоящи процедури. По данни на областния информационен център в гр. Сливен на територията на областите в Югоизточен район към момента са сключени договори както следва: област Бургас - 129 бр., на стойност 177 743 137 лв.; област Стара Загора - 135 бр., на стойност 115 500 736 лв.; област Сливен - 59 бр., на стойност 77 300 016 лв. и област Ямбол - 60 бр., на стойност 112 324 509 лв. Най-голям брой договори са сключени по ОП „Развитие на човешките ресурси” - 140 бр., а най-висока е стойността на проектите по ОП „Региони в растеж” - 216 580 457лв.

В кpaя нa зaceдaниeто областният управител на област Сливен Чавдар Божурски предаде председателството на съвета за второто шестмесечие на 2017 г. на заместник областния управител на област Бургас Севдалина Турманова, чрез връчване плакета на Югоизточен район.

Публикувана във Всички новини
Поради постъпили обаждания в РУ-Нова Загора за опити за телефонни измами предупреждаваме гражданите да се  свържат със свои близки, които живеят сами и разполагат със стационарен телефон, да очакват евентуално обаждане с цел измама. Схемата е „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”. По тази схема се получава телефонно обаждане  от мъж, който се представя за началник в криминалния отдел на полицията. Разговорът започва с въпроси от мнимия полицай дали лицето е получавало наскоро обаждане  с една от схемите за измина и обяснява, че разполагат с информация и списък с възрастни хора, набелязани  от измамниците,  които предстои да станат тяхна жертва. За да се предотврати всичко това жертвата трябва  да помогнат на полицията, тъй като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана операция за задържането на престъпниците.
 
В хода на разговора „мнимият полицейски шеф” заявява на жертвата, че е необходимо без притеснение да предостави наличните парични средства или ценните вещи (в повечето случаи се иска същите да бъдат хвърлени през терасите на жилищата), уверявайки го, че след задържането на телефонните измамници, парите и ценни вещи ще им бъдат върнати. Мнимият полицейски шеф иска от възрастния човек да даде номера на мобилния си телефон, за да бъде в непрекъсната връзка с него, докато на стационарния е зает от измамниците. 
И за да бъде всичко по-достоверно непосредствено след прекъсване на телефонната връзка пенсионерът отново получава телефонно обаждане от непознат, който ползва една от класически схеми за осъществяване на телефонни измами или заплашва  по най-брутален начин жертвата със саморазправа, ако не изпълни условията. 
Възможно е схемата да бъде променена, но искането на пари и ценности остава.
 
По време на телефонната измама жертвата е държана  непрекъснато на телефона, като не й се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема. Възможно е да се поиска да бъдат изтегли пари от банков клон.  
Публикувана във Всички новини

Три пожарни автомобила и десет служители на РСПБЗН-Сливен са гасили пожар, възникнал в локомотив на ЖП линията преди гара Желю войвода в посока град Бургас.  Сигналът е получен в 10,04 часа, произшествието е ликвидирано в 13,45 часа, като дежурни екипи са останали на място до 17,30 часа. След потушаване на пожара е изпратена дежурна оперативна група за извършване на процесуално-следствени действия. По случая в РУ-Сливен е образувано досъдебно производство. 

Публикувана във Всички новини

Лек автомобил  "Опел Астра" горя тази сутрин в Сливен.

На 30 юни, в 04,24 часа, е получен сигнал за  горящ лек автомобил “Опел Астра”, в сливенския квартал "К.Фичето". Произшествието е ликвидирано в 04,45 часа от дежурна смяна на РСПБЗН-Сливен. Пострадали няма. Унищожени са ел.кабели, ел.блок и предно стъкло, спасена е останалата част от автомобила. Причината за пожара е в процес на установяване.

Sliveninfo научи, че колата е използвана като такси. Била е паркирана пред дома на нейния собственик.

Публикувана във Всички новини

 

 

Днес 30.06 /петък/,поради авария е прекъснато водоподаването на "Сливенски минерални бани" до отстраняване на аварията.

ВиК Сливен се извинява на своите потребители за причиненото неудобство.

Публикувана във Всички новини

Ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен изказва голямата си благодарност към екипите, които участваха в спасяването на живота на 34-годишната бременна жена, която пострада при катастрофа на 27 юни, за положените грижи за нея и новороденото й дете. Жената претърпя тежка 10-часова операция и секцио.  Благодарности за самоотвержената работа, отговорно отношение и адекватна намеса на всички специалисти. Колеги, показахте висок професионализъм, екипност и човещина!

Благодарим на:

Отделението по акушерство и гинекология:

Д-р Таня Пашева, д-р Иван Димов, акушер Светла Мечкова, санитар Ваня Иванова.

Отделение по неонатология:

Д-р Невена Стефанова, медицинска сестра Веска Дечева

Отделение по хирургия

Д-р Иван Терзиев, д-р Георги Димитров

Отделение по ортопедия

Д-р Хрисант Хрисантов, Д-р Сотиров, д-р Савов, д-р Турсонлийска,    д-р Александров, медицинските сестри Бодурова и Тодорова, санитар – Денка Иванова

Отделение по реанимация

Д-р Весела Колева, д-р Димитър Боянов, д-р Трифон Великов, д-р Христо Василев, д-р Стоян Митков и медицинските сестри Ивелина Костова, Божидара Стефанова, Стефка Атанасова и Нели Зовиян.

Екип от болница „Тракия”-Стара Загора

Доц. Петков, д-р Елкин и медицинска сестра Цонка Тодорова

Публикувана във Всички новини
Страница 1 от 35

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Превод