Четвъртък, Октомври 19, 2017

Търсене в сайта

В Информационен център „Европа директно-Сливен” на 28 юли се състоя представяне на най-новите книги, издадени с подкрепата на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. На събитието присъстваха представители на читалища от Сливен и региона.
 
Дора Куршумова, председател на фондацията и автор на повечето от книгите, представи новите издания „Светът на войводата” и „Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край и подвизавали се из Сливенския Балкан”, написани в съавторство с Николай Бъчваров; „Моят Левски е...”, „Чудните килими от Котленско” и комплектът за оцветяване „Чудното килимче”, който включва шаблони на различните видове килими. Дора Куршумова запозна присъстващите с любопитни подробности около написването на всяка от книгите.
Присъстващите бяха впечатлени от съдържанието на книгата „Чудните килими от Котленско” и комплекта за оцветяване към нея. Научиха каква е разликата между котленските и чипровските килими, за ежедневието на котленската килимарка и т.н. Разбраха, че боите на котленските килими са толкова устойчиви, че едната страна на килима издържала цели 100 години, а другата – още толкова. Дора Куршумова разказа още, че за да запазят хубавите цветове на килимите, котленките разрязвали една зелка и с двете половини натърквали добре чудните постелки. Тя представи и уникалните шаблони за оцветяване, които представят различните видове котленски килими и сподели, че към книжката е имало огромен интерес по време на провелия се наскоро в Котел фестивал на килима. 
 
За другите две книги, написани от Дора Куршумова и Николай Бъчваров, разказа Красимира Абраамян, секретар на читалище „Дружба 1993”. „Останах приятно изненадана от двете книги, които се четат на един дъх, сподели тя. Те са сериозно четиво, но написано увлекателно, като приказка. Книгите са толкова интересно написани, че лесно могат да се възприемат и от деца, и от възрастни. Признавам си, че от тях научих много любопитни неща за хайдутите, войводите и хайдушките чети. Особено интересни за мен бяха различните клетви, които са издирени и включени в книгите. Беше ми много интересно да науча как точно се е избирал войводата на четата, какви качества е трябвало да притежава и т.н. Много интересна е и картата на звездното небе, включена в едната книга. По звездите хайдутите са се ориентирали нощем. От страниците научаваме още как са се лекували хайдутите, къде четата е прекарвала зимата и още куп други интересни и любопитни неща за ежедневието им”.
Внимание по време на представянето бе отделено и на книжката „Моят Левски е...”, включваща творби от ученическия конкурс на тема „Моят Левски е...”, организиран по инициатива на клуб „Млади възрожденци” към Езиковата гимназия в Сливен. В конкурса участваха ученици от няколко сливенски гимназии и от училища т Нова Загора и с. Стоил войвода. 
Срещата продължи с интересна дискусия по темите, засегнати във всички книги. Всички представители на читалищата от Сливен и региона получиха по екземпляр от всяка книга и се ангажираха да организират интересни събития.
 
Представянето на най-новите книги на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” се проведе с подкрепата на Глобален фонд за общностни фондации /GFCF/.
„Обществен дарителски фонд-Сливен”, като организация в обществена полза, има основна функция да набира средства от местни дарители /частни лица и фирми/ и да ги преразпределя като стипендии и грантове към изявени таланти, нуждаещи се граждани, както и към малки проекти на граждански организации и неформални групи на местно ниво, като по този начин създава условия за насърчаване на благотворителността и дарителството. От създаването си до момента Фондът събира средства чрез различни инициативи и е изпълнил над 50 малки проекта в обществена полза. Той поддържа първата по рода си в региона интернет дарителска платформа Общността.сом.
Публикувана във Всички новини

От началото на юни до днес в Сливен бяха ремонтирани улици, които чакат за ремонт от години, съобщи инж. Велико Балабанов - гл. експерт в дирекция "Общинска инфраструктура" в Община Сливен.

Дейностите по възстановяване на транспортни участъци в града включват два етапа и бяха възложени от кмета Стефан Радев през май. Първият етап ще приключи до края на август. Вторият ще стартира през септември и ще продължи около два месеца.

Към момента са ремонтирани улици в Централна градска част и кварталите „Клуцохор“, „Комлука“, „Ново село“, „Кольо Фичето“, „Република“ и „Речица“. Пред завършване е улица „Керамик“ в Промишлена зона, като се поставя нова настилка по цялата широчина на улицата. Обхванати са важни и дълго отлагани за ремонт улици като тези в кв. „Клуцохор“ -  „Хаджи Маринка“, „Московска“, „Попска“, в централна градска част - ул. „Славянска“, в квартал „Комлука“ – ул.„Симеон Табаков“, в кварталите „Кольо Фичето“ и „Република“ - по маршрута на автобусна линия №4 и подходите, които обслужват всички кооперации с осигуряване на достъп до учебните заведения. В квартал „Речица“ се ремонтираха сериозно разрушените и опасни за движение улици „Драва“, „Коста Велков“, „Освобождение“ и „Георги Обретенов“. След ремонта те са с нова настилка и по-безопасни.

Възложен е ремонт на ул. „Банско шосе“ - локално платно, както и на улица „Академик Милетич“ до Старческия дом. „При тях проблемът е необходимостта от допълнителна яснота за степента на изграждане на техническа инфраструктура, преди всичко на водопроводи“, каза Балабанов.

Очаква се в средата на август да бъде възложен и втори  етап на ремонтните дейности, в който ще бъдат включени улици и алеи предимно в кварталите на града. Ще се ремонтират улиците за достъп до блок 27 в кв. „Сини камъни“, алеи и улици в кв. „Българка“ и ще се възстановят участъци, водещи до блоковете 27, 28 и 29 в кв. „Дружба“, ще се поднови  настилката на улица „Никола Аджема“ в кв. „Даме Груев“.

„С така направеното разпределение по двата етапа, одобрено от кмета на общината, ще внесем известни подобрения в някои главни и основни улични транспортни направления. Има още много участъци за корекция. Желанието на общинското ръководството и експертите е поетапно да се следва изграждането на добра и надеждна техническа инфраструктура в града и селата, която ще предопредели степента и ефективността на предвидените ремонтно-възстановителни дейности. При осигуряване на възможности да се финансират и следващи ремонтни дейности до края на годината и през следващата година, обектите ще бъдат уточнени приоритетно. По-широко и мащабно изпълнение на такива дейности се очаква през втората половина на мандата. Тогава основната част от получените в наследство финансови задължения ще бъдат изплатени и една част от фирмите ще могат да работят, защото те почти бяха затворили своята дейност заради неизплащане на сериозни суми при доказано добро изпълнение. Все още не може да се стигне до категорично решение за ново строителство. За сега говорим за основен и текущ ремонт, за изпълнение на най-неотложни дейности“, допълни Балабанов.

Той информира, че до дни ще бъдат възложени дейности за текущ ремонт на улици в централна градска част - „К. Константинов“, „Драгоман“, „Д-р Константин Стоилов“, „Д-р Иван Селимински“, „Тодор Икономов“, „Димитър Добрович“, „Битоля“  и северната част на улица „Пейо Яворов“, както и отдавна заявения ремонт по отбивна улица от ул. „Банско шосе“ до сливенския женски затвор.

Ръководството на ВиК-Сливен информира, че в края на миналата седмица са стартирани дейности по възстановяване на участъци от улици в града, нарушени по време на ремонтни дейности, извършени от дружеството.

Публикувана във Всички новини

Сливенски криминалисти са задържали три непълнолетни момчета, причинили материални щети на лек автомобил „Рено Меган“. През нощта на 17 срещу 18 юли тримата в съучастие са срязали две от гумите на лекия автомобил, паркиран на улица Сава Доброплодни в град Сливен. Нанесената щета е на стойност 200 лева. Работата по досъдебното производство продължава.

Sliveninfo,  научи че автомобилът е собственост на общинския съветник Красимир Кръстев.

"От вас научавам, че има задържани. На този етап никой не ме е уведомил", заяви общинският съветник.

Публикувана във Всички новини

На 29 юли т.г. около 12.40 ч. на автомагистрала „Тракия“, км 327 в посока Бургас, е станала катастрофа между лек автомобил „Фолксваген Туаран“, с унгарска регистрация, управляван от унгарския гражданин Л.Ф., и лек автомобил „Фолксваген Голф“, със сливенска регистрация, управляван от 54-годишния Р.К. от Сливен, който вследствие на инцидента загинал на място.

Причината за катастрофата е в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Публикувана във Всички новини

На 28 юли, в 16,15 часа, от тел.112 е получено съобщение за настъпило пътно произшествие на булевард Илинденско въстание в град Сливен. Инцидентът е станал между мотоциклет „Ямаха“, управляван от мъж на 36 години и лек автомобил „БМВ“, управляван от жена на 40 години. При произшествието е пострадал водачът на мотоциклета, който е транспортиран до МБАЛ-Сливен с фрактура на крака без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство. 

Публикувана във Всички новини

На 29 юли, около 16,40 часа, в РУ-Котел е получен сигнал за настъпило пътно произшествие  с мотоциклетист по път II-48, на разклона за село Жеравна. От извършения оглед на местопроизшествието е установено, че 27-годишен водач на мотоциклет „Ямаха“ от град Ямбол е загубил управление  и при падането е получил травми. Транспортиран е в МБАЛ-Сливен и настанен за лечение без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство.

           

Публикувана във Всички новини
Понеделник, 31 Юли 2017 09:45

ЗАЛОВЕНИ СА ДВАМА ПИЙНАЛИ ШОФЬОРИ

Двама водачи с алкохол над 1,2 промила са установени от полицейски служители през почивните дни на територията на РУ-Сливен. 62-годишният С.П. от град Сливен е спрян за проверка на булевард Бургаско шосе на 29 юли. Той е управлявал лек автомобил „Сузуки“ с концентрация на алкохол 1,51 промила. На 30 юли в село Чинтулово е установен 32-годишният Д.Д., от същото село,  да управлява лек автомобил „Сеат“ след употреба на алкохол 1,68 промила. Срещу водачите са образувани бързи производства. 

Публикувана във Всички новини

 

"Водоснабдяване и Канализация - Сливен" ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 31.07.2017г. /понеделник/ до 15.00 ч. е прекъснато водоподаването на с. Самуилово

При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.

"Водоснабдяване и Канализация - Сливен "ООД се извинява на своите потребители за причиненото неудобство.

Публикувана във Всички новини
"Водоснабдяване и Канализация - Сливен" ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 31.07.2017г. /понеделник/ до 13.00 ч. е прекъснато водоподаването на ул. "Димитър Пехливанов".
 
"Водоснабдяване и Канализация - Сливен" ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 31.07.2017г. /понеделник/ до 12.00 ч. е прекъснато водоподаването на ул. "Цанко Церковски" - района между ул. "Тодор Димитриев" и ул. " Владислав Очков".
 
"Водоснабдяване и Канализация - Сливен" ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 31.07.2017г. /понеделник/ до 15.00 ч. е прекъснато водоподаването в кв."Речица".
 
При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.
 
"Водоснабдяване и Канализация - Сливен "ООД се извинява на своите потребители за причиненото неудобство.
Публикувана във Всички новини

158 души са потърсили спешна помощ от 28 до 30 юли в МБАЛ „Д-р ИванСелимински“ - Сливен. В болницата са приети 61 от тях. За периода еоказана лекарска помощ на 8 души, пострадали при пътни инциденти. Само двама от тях са настанени в болницата. В реанимация е 28-годишен мъж със съчетана травма на глава, гърди и крайници. Състоянието му е стабилно. В ортопедия е настанен 36-годишен пациент с фрактура на бедро.

За посочения период са извършени 19 операции и 11 раждания.

Публикувана във Всички новини
Страница 1 от 32

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Превод