Четвъртък, Октомври 19, 2017

Търсене в сайта

Събота, 30 Септември 2017 08:27

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

- Сутрин е много полезно да изпиеш една чаша хубаво вино.
- А ако няма с кого?
- Тогава две.

Политик се прибира вкъщи и казва на жена си:
- Скъпа, честити ми! Избраха ме!
- Не ме ли лъжеш?
- Не, съкровище, това вече не е нужно!

Една жена ми се обажда на рецепцията и ми казва: -Ту ти турум ту! -Тарататам та!-ѝ отговарям аз и ме уволниха. Откъде да се сетя, че искала два чая за стая 2!?!

Уважаеми съпрузи, един съвет от мен:
- Ако искате жена Ви да млъкне поне за половин час, попитайте я какво ще облече утре и защо точно това...

- Мамо, мамо, може ли утре да не ходя на училище? 
- Не може, сине, ти си учителят.

- Скъпа, колко показа кантара, като се премери? 
- Няма да ти кажа. Опитай да познаеш сам.
- Помогни ми малко, кажи поне първите две цифри...

Веднъж лекар, строителен инженер и програмист, започнали да спорят - коя професия е по-древна. Лекарят отбелязал:
- В Библията се казва, че Бог създал Ева от реброто на Адам. Такава сложна операция не може да се извърши без хирург специалист. Ето защо може да се смята, че моята професия е най-древната на света.
Строителният инженер се намесил:
- Да, но преди това Бог сътворил небето и земята от хаоса. Това без съмнение е бил първият строително-инженерен проект на света, затова смятам, че строителната инженерия е по-древна професия от лекарската.
Програмиста се замислил и след малко се усмихнал лукаво:
- А според вас кой е създал хаоса?

- Защо ти е насинено окото? - Жената ме би, защото говорих на “ти”. - Как така? - Бяхме си легнали снощи и тя ми вика - ние скоро не сме правили с*кс. А аз  казвам: - Не ние, а ти...

Защо в песните се пее? “Ти нямаш сърце”, а никой не пее -“Ти нямаш мозък”... примерно, което би било по-малка художествена измислица?!

- Скъпи, искаш ли да си играем на Биг Брадър? - Да! - Имаш 1 минута да си събереш багажа и да напуснеш къщата!

Бай Ганьо, французинът и американецът си говорят. Американецът казал: - Моята жена е тиха, кротка и нежна като лъвица. Французинът рекъл: - А моята е кротка, тиха и нежна като газелка. Бай Ганьо въздъхнал: - И моята е едно говедо.

- Какво ще се получи, като смесим плъх и червей?
- Компютърна мишка.

Неизвестни хакери са проникнали в личния компютър на Джордж Буш! Спецслужбите са преинсталирали тетриса.

Биология за програмисти:
"Жълъд - това е архивиран дъб."

- Вчера любовницата в леглото започна да разказва виц и изведнъж мъжът й се прибра.
- И какво?!?
- Наложи се да започне отначало.

Двама мъже се разхождат нервно пред родилното отделение:
- Е, това не се издържа вече! - казва единият.
- Прав си, ще затворят всички кръчми.

Полицай спира двама пияни мъже през нощта:
- Момчета, вие май страдате от алкохолизъм!?
- Да, бе, страдаме! По-скоро му се наслаждаваме!
 

Публикувана във Всички новини

Нова цена на водата в Сливен, от 1 октомври плащаме по 1,621 лв за кубик вода.  Новата цена за водоснабдителните и канализационни услуги, предоставяни от ВиК - Сливен, е утвърдена на заседание на Комисията за държавно и енергийно регулиране.  Досега цената на беше 1,35 лв. за кубик вода. 

За отпадни води ще се плаща  0,065 лв./м3 при 7 стотинки сега. За пречистване на отпадните води цената е   0,353 лв./м3, сега е 0,28 лв за куб.

Цените са без включен ДДС.
 

dariknews.bg

Публикувана във Всички новини

Кметът на Ямбол Георги Славов вече не счита за нужно да дава информация какво възнамерява да прави и защо го прави дори на сесиите на Общински съвет – Ямбол, които бяха единственото място, откъдето гражданите можеха да научат какво възнамерява да прави той, когато стане да обяснява налагащите се промени на бюджета през годината.

Днес, 28 септември, на сесията кметът поиска от Общински съвет да направи изменения в бюджета, с които да бъдат увеличени капиталовите разходи със 102 000 лв., като се намалят разходите за издръжка дейностите по благоустройство и да бъдат дадени 25 000 лв. на Футболен клуб „Ямбол 1915”. Това беше първа точка от дневния ред и обикновено на такива промени кметът си прави труда да ги разясни от трибуната, за да могат и гражданите, които следят сесията в интернет да разберат какви промени ще се правят. Сега от кмета се отрониха само думите „Нямам допълнения” и съветниците гласуваха безропотно дадените им текстове без и те да обелят дума за коментар. Старата практика кметът, като вносител на предложенията, да разяснява точките от дневния ред е далечно минало и цялата процедура по гласуването до такава степен се е машинизирала, че вероятно, ако някой гражданин се обърка да гледа сесия на Общинския съвет, не само нищо няма да разбере, но и ще се пита там хора ли работят или безмълвни машини.

Единственият въпрос, зададен на кмета, беше на Драгомир Димитров, съветник от АБВ, който го попита защо се допуска отпадъкът, собственост на общината, да се предоставя на частна фирма за рециклиране и освен това й се плаща над 600 хиляди лв. за самото рециклиране. Кметът изрази видимо съжаление, че става на трибуната с думите „с вътрешно съжаление изобщо, че ставам да коментирам темата”, каза, че се спазват всички нормативни изисквания за управление на отпадъците и припомни, че общината не е изградила по европейския проект сепарираща инсталация заради обжалванията на оценката по ОВОС от страна на живеещия в близост до сметището Димитър Димитров.

Другото нещо, за което кметът благоволи да стане на трибуната, беше да обясни защо се налага да се местят учениците от две училища и от едно детско заведение в други учебни бази, въпреки че е започнала учебната година. Става въпрос за местенето на учениците от СУ „Св. Климент Охридски” в ОУ „Христо Смирненски”, а на учениците на основното училище в ОУ „Димчо Дебелянов” и на децата от ДГ „Пламъче” в ДГ „Валентина” заради строителните дейности по европейски проект.

Според кмета общината не е забавила нищо с процедурата по избор на изпълнител, сключване на договор и започване на строителните дейности и дори е сред първите 10 общини в страната, които изобщо са започнали някакви строителни дейности по ОП „Региони в растеж”.

Договорът за безвъзмездната финансова помощ с оперативния орган на програмата е подписан януари 2017 г., март месец е започнала подготовката за започване на процедурите за избор на изпълнител за образователната инфраструктура и за градската среда. Изпълнителите са избрани през август и на 11 септември е открита строителна площадка за образователната инфраструктура.  До юни 2018 г. ние трябва да отчетем 5 млн. лв. средства, които трябва да бъдат верифицирани с изпълнение на проектите по образователна инфраструктура и градска среда, а това означава, че строителните дейности, трябва да бъдат изпълнени изцяло, разплатени и одобрени от управляващия орган, обясни кметът и с това обясни, че се налага да се строи през учебната година. По думите ямболските училища и детски градини не са ремонтирани досега по начина, по който сега ще бъдат, с енергоефективни дейности и изцяло преобразени отвътре.

По време на това му изказване се роди и новината, че ремонтите по т. нар. градска среда, т. е. на другата неремонтирана част от ул. „Г. С. Раковски” – от ул. „Преслав” до бул. „Владимир Заимов”, ще започнат през октомври.

 

delnik.net

Публикувана във Всички новини

Нямаме равни да си измисляме проблеми, загърбвайки истинските. И да впрягаме обществена енергия уж за тяхното решаване.

Истинска фейсбук истерия се разрази около градинка в центъра на Сливен. Ученик от природоматематическа гимназия "Добри Чинтулов" е публикувал снимки на градинката, от които се вижда, че в центъра й има три кръга, единият от които - червен на цвят, напомня полумесец. Това е прекалено, градинката е на няколко десетки метра зад паметника на Хаджи Димитър, изригнаха така наречени "патриоти" във фейсбук.

"Това са хора, които сигурно имат психически проблеми. Градинката я направихме ние със средства, които събра училищното настоятелство, учителите и 12-класниците, които имаха желание. Най-много пари дадоха учителите - над 1200 лева, а проектът е на ученичка от нашето училище. Избрахме го измежду няколко други.

Никой не си е и помислял да слага турски или мюсюлмански символ. В момента сме принудени да обясняваме, че нямаме братя и сестри", заяви пред журналисти директорката на ПМГ "Добри Чинтулов" Мариана Милева. Тя подчерта, че паветата за градинката са дарени от общината, а местни фирми и частни лица са направили даренията за пейките, които още не са сложени. Наскоро трябваше да давам обяснение защо в училището бяхме сложили американско и руско знаме. Просто по американски проект получихме 130 хиляди лева за компютри, а правителството на Москва ни отпусна 10 хиляди лева, също за компютри. Постоянно трябва да даваме обяснения. Това е абсурдно, каза Мариана Милева. 

Според нея това е граждански проект, които е един от малкото в града.

"Вместо да пишем за него, като за нещо хубаво, вместо да говорим за постиженията на нашите прекрасни деца, ние охулваме всяко гражданско начинание още в зародиш, което говори много зле за обществото ни", заяви директорката.

"По-добре ли щеше да бъде това място да остане неасфалтирано и да се ползва за паркинг", допълни тя.

"Идеята за тази градинка е моя. Всеки вижда различно през очите си. Аз например виждам в посочения кръг символът на химичния елемент сребро. Ще се радвам, когато открием градинката идния месец, отново да има такъв интерес към нея", заяви Станислав Димитров, който е преподавател по химия.
 

Георги Мангинов 

Публикувана във Всички новини
 Кметът на Сливен Стефан Радев разговаря с изпълнителя на проекта за облагородяване на градинката пред ПМГ „Добри Чинтулов“.  Той настоя да се промени визията на площадката заради асоциация с чужди символи.   
 
„След като се запознах с възникналия казус, проведох разговор с директора на училището и изпълнителя. Въпреки, че Община Сливен няма отношение към облагородяването на тази площадка, настоях и пред двамата да бъде променен общия вид, за да няма асоциации с чужди символи“, каза кметът.
По информация на изпълнителя проектът не е завършен. На мястото ще бъдат поставени пейки и осветление, ще се извърши и озеленяване. 
 
  Изграждането на площадката е гражданска инициатива, по идея на Обществения съвет в училището. Изготвянето на проекта е възложено от гимназията. Община Сливен няма отношение към процеса на подготовка и реализиране на дейностите. Площадката е общинска собственост, която се стопанисва от училището. През 2003 година е предоставена за ползване на трите гимназии, които делят общ двор. „За облагородяване на зелени площи не се изисква разрешение за строеж“, поясни главният архитект на Община Сливен Лора Йовчева. По информация от гимназията, там е проведен конкурс за проект на градинката и одобрен от комисия с преподаватели. 
 
„Искам да поздравя учениците за тяхната инициативност и не бива да позволяваме подобни недоразумения да прекършват желанието у тях да променят света. Нека не забравяме, че най-важни са децата. Надявам се педагогическият персонал да изговори с учениците правилно ситуацията, за да не остава у тях горчивина от негативизма, която се изля по техен адрес“, допълни Стефан Радев. 
Публикувана във Всички новини
„В Сливен от 2-ри до 4-ти октомври 2017г. ще се състоят  Дни на ромската култура. Община Сливен, като бенефициент по „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен”, е съорганизатор на това събитие”. Това съобщи на пресконференция в Областния информационен център днес заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. „Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения на Европейския съюз. Основен партньор по проекта е сдружение „Ромска академия за култура и образование /РАКО/”. Предстоят ни няколко дни изпълнени с интересни прояви, концерти, изложби”, каза още Чиликова.
 
Стела Костова, директор на РАКО, представи подробностите в програмата на Дните на ромската култура. Тя посочи, че националните празници на ромската култура се провеждат за трети път в Сливен. Тук ще си дадат среща професори, музиканти, художници, поети и писатели, които са част от една много богата културна програма, организирана от Ромската академия за изкуство и образование в община Сливен. 
 
Откриването е на 2 октомври с концерт-спектакъл в зала Сливен, посветен на големия композитор от Сливен Йордан Русчев – Данко.  В концерта ще участват ансамбъл „Романи чълхъя”. Солисти ще бъдат Бони и Теодоси Спасов. 
 
Подробна програма ще видите в прикачения файл: 
Публикувана във Всички новини
Петък, 29 Септември 2017 11:46

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2017

 

·       На 29септември (петък) България се включва в Европейската нощ на учените с мащабна програма в11 града.

·       В Сливен  локациите са: Национален музей на текстилната индустрия и Антична и средновековна крепост Туида. Програмата започва в 17.00 часа

11 града участват в мащабната програма, с която България за 11-ти път ще се включи в Европейската нощ на учените на 29 септември. Това мега събитие се случва едновременно в цяла Европа и винаги се провежда в последния петък на месец септември. Университетите, научните и културните институти отварят врати и организират събития за широката публика.

Българските градове, които ще участват през 2017 година, са Благоевград, Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София и Стара Загора.

В Сливен събитията ще се проведат паралелно на 2 места – в Националния музей на текстилната индустрия и на Антична и средновековна крепост Туида. Проявите започват в 17.00 часа и на двете локации. Входът е свободен.

В залите на Националния музей на текстилната индустрия програмата ще стартира с Лаборатория FRESH: Текстилът – традиции, наука и природа. Публиката ще има възможност да се срещне с Дора Куршумова, изследовател и автор на книгите „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми”, „Пътешествието на вълнената нишка” и „Чудните килими от котленско”. Малките откриватели ще имат възможност сами да възстановят оригинален мотив от традиционен килим чрез оцветяване. А всички гости – да се насладят на драматизациите на Детска театрална трупа към Арт център „Седем”.

Изложбата „Багрене от природа – традиции и наука” ще разкрие пред посетителите тайните на природното текстилно багрене.

В постоянната експозиция ще бъдат демонстрирани някои изобретения в областта на текстилните технологии, които ще направят публиката съпричастна с историческия процес на научните открития в тази област.

На Антична и средновековна крепост Туидаще се състои Научно кафене FRESH: Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател.

Какво е да си археолог и как работят археолозите? Какви инструменти и материали използват и как възстановяват, реставрират и консервират откритите при разкопки на артефакти? Какви са трудностите, радостните моменти и магията на професията?  На всички тези въпроси ще отговорят археолозите от Регионалния исторически музей, които от септември 2017 възобновиха археологическите разкопки на крепост Туида. Те ще разкажат за интересни моменти от разкриването на крепостта преди години и за ценните исторически находки.

Гостите сами ще могат да почувстват радостта на откривателя като се включат като доброволци в разкопките, а екскурзоводите на  Туида ще разкажат интересни факти за историята на крепостта – от траките до Средновековието.

Събитието се организира от ТИЦ към Община Сливен, Регионален исторически музей Сливен и Крепост Туида.

Пълната програма за всички градове можете да намерите на сайтовете на Британски съвет  https://www.britishcouncil.bg/programmes/education/researchers-night/2017 и сп. Наука https://nauka.bg/fresh-programa-2017/, и от специалното мобилно приложение, разработено по проекта.

Проектът FRESH (Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”. Програмата в София се осъществява със съдействието на Столична община, Министерство на образованието и науката и Министерство на културата.

Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии.

Проектът се осъществява от:

Център за изследвания и анализи; Британски съвет България; Форум Наука; Форум Демокрит; София Тех Парк; Русенска търговско-индустриална камара; Агробио институт; Институт по океанология – БАН, Варна; Институт по зеленчукови култури "Марица", Пловдив; Националния природонаучен музей при БАН; Технически университет – Варна; Университет за хранителни технологии – Пловдив; Медицински университет – Плевен

Асоциирани партньори са:

Софийски университет, Асоциацията на младите полярни изследователи, Български географски портал – Географ.БГ, Музейко, Национален политехнически музей

Към тях се присъединиха десетки нови партньори и участници, сред които:

·       Технически университет – София;  Тракийски университет; Югозападен университет; Минно-геоложки университет; Химикотехнологичен и металургичен университет; Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас; Висше военноморско училище гр. Варна; Медицинските университети във Варна, Пловдив и София; Висшето училище по мениджмънт (ВУМ), Софтеурен университет, Институт по рибни ресурси – ССА

·       Регионалните исторически музеи в Плевен, Котел, Русе и Сливен, Музей на текстилната индустрия – Сливен, Природонаучните музеи в Котел и Варна; Крепост Туида Сливен

·       Астрономически обсерватории и планетариуми във Варна и Смолян;Регионалнитебиблиотеки вРусеи Стара Загора

·       Център за забавна математика, Младежко сдружение "Кашалот", Сдружение Рацио и Читател БГ

·       Спортен комплекс „Академик“, Дирекция на природен парк „Златни пясъци”, Зоопарк-Варна, ТИЦ към Община Сливен

 

 

 

 

Публикувана във Всички новини
Благотворителен търг в подкрепа на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович”-Сливен се проведе снощи в комплекс „Сикрет гардън”. Организатори на събитието бяха фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, фондация „13 века България” и винарска изба „Афузов”. Целта на търга бе набирането на средства в размер на 3410 лв. за купуване на окачваща система за изложбената зала в Художествената гимназия. 
 
Идеята за благотворителната инициатива възникна по време на Третия пленер на виното, който се проведе през лятото в комплекс „Хаджиданчови къщи”. В пленера участваха творците Кунчо Кунчев, Димитър Михалев, Антон Кънчев, Пеньо Иванов, Веселин Дамянов-Вес, Йордана Кунчева, Димитър Кавръков, Петър Кайраков, Дора Куршумова и Сияна Караджова, които рисуваха върху големи и малки бутилки за вино, дъна и дъски от стари бъчви. Всички участници в пленера по един или друг начин са свързани с Художествената гимназия и единодушно решиха да дарят творбите си за благотворителен търг, който да събере средства за купуване на окачваща система за бъдещата изложбена зала в училището.
По време на търга Антон Кънчев, който бе един от организаторите, припомни историята на пленера. „Всичко започна през 2015 година. Идеята за пленер на виното бе щура, бе предизвикателство за всички нас. Първата година рисувахме с вино. Втората година направихме доста интересни неща върху бъчви, платна и кутии за вино. Третият пленер се проведе това лято и с колегите спонтанно решихме да направим нещо добро за нашето училище. Решихме да дарим безвъзмездно творбите си за благотворителен търг и да помогнем на младите художници да имат хубава изложбена зала. Помня, че когато ние бяхме ученици, нареждахме творбите си по земята, а преподавателите минаваха покрай тях и казваха коя е добра и коя не”.
 
Йордана Кунчева, участник в пленера и преподавател в гимназията, благодари от името на директора Александър Дойчинов за жеста на бившите ученици към училището им. „Гимназията е едно семейство, пръснато из страната и по света, което винаги е готово да се събере при нужда. Изложбената зала все още не е достроена и мисията ни е да я завършим. Целта ни е да създадем нов дом на изкуството”.
 
Минчо Афузов, който вече трета година е основен спонсор на пленера, сподели, че всяка творба от първите пленери има свое място във винарската изба. „Тази година ми допадна идеята да помогнем на учениците да имат свое местенце, на което да показват творбите си. Смятам, че всички заедно ще успеем да реализираме тази идея”, каза той.
Председателят на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова, която е и участник в пленерите, сподели, че фондацията винаги е покровителствала организацията на тези събития. „Организирахме изложби с творбите, а сега с удоволствие се включихме в каузата за Националната художествена гимназия. Сливен е град на много художници и люлка за новите попълнения творци от цяла България. Учениците от гимназията заслужават да имат пространство, в което спокойно да излагат творбите си”.
Водещ на благотворителния търг бе Наско Димитров. По време на събитието той прочете поздравителен адрес от директора на ДАНС-Сливен Николай Чиликов. Стана ясно, че ДАНС-Сливен се включва в търга чрез откупката на две рисувани бутилки с вино, а три фирми и една организация даряват общо 1300 лв. за каузата. По време на търга бяха продадени всички творби от Третия пленер на виното: изрисувани дъна и дъски от бъчви, дървена пластика от дъски, стойки за вино, малки и големи бутилки с вино. Всички предмети бяха откупени на цени, в пъти по-високи от първоначално обявените. По време на събитието всеки присъстващ можеше да се включи и в благотворителната разпродажба на вина от серията „Кор Кароли” на винарска изба „Афузов”. Проведе се и томбола, а късметлиите получиха бутилки с вино и картини на учениците от Художествената гимназия. За доброто настроение на гостите се погрижи китаристът Найден Дойнов.
 
Благотворителният търг събра 5533 лв. и средствата за купуването на окачваща система за изложбената зала бяха осигурени. Останалите пари ще бъдат дарени за купуването на система за осветление, от която новият дом на младите художници също има нужда.
 
Събитието бе част от основната програма за септември на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.
Публикувана във Всички новини
Петък, 29 Септември 2017 09:57

ПРИКРИЙ, ПОКРИЙ СЕ, ПОЛУЧИ

Сериозно обвинение прозвуча на последната сесия на общинския съвет в Сливен. От трибуната на местния парламент общинският съветник Мариета Петкова обвини новия временен управител на общинската фирма „Обреден комплекс” в конфликт на интереси. Според нея предметът на дейност на частната фирма на Киров до голяма степен съвпада с предмета на дейност на общинската фирма „Обреден комплекс”. Веднага след изказването на Петкова общинският съветник Иван Петров се обръща към председателя на комисията по конфликт на интереси в община Сливен Борислав Павлов с въпроса: „Комисията няма ли да се самосезира след това изказване?” И знаете ли какъв е бил отговорът? Че трябвало да има официален сигнал.

Какво по- официално от това, общински съветник да държи реч от трибуната на общинския съвет в присъствието на председателя на Комисията по конфликт на интереси? Има ли по- висока политическа трибуна в Сливен?

Щраусовото зариване на главата в пясъка вече се превърна в норма за поведение на Комисията по конфликт на интереси в Сливен. Която с право може да бъде наречена Комисия за прикриване конфликта на интереси. Не е тайна, че членове на въпросната комисия са съветници, които имат драстичен конфликт на интереси. Те или техни семейства имат договори с общината за хиляди левове. Сключвали са контракти с общински фирми. Перманентно получават пари от общинския бюджет за различни видове деятелности. Не е тайна, че дейността на въпросната комисия е проформа. Че тя не е изпратила нито един сигнал за конфликта на интереси от Сливен към националната комисия. И как да изпрати, като първите сигнали трябва да са за нейни членове.

По казуса „Киров” обаче тя трябва да вдигне главата си от пясъка. Да се произнесе. И да направи решението си публично. Този път снишаването няма да мине. Ако не го направи, по- добре да се саморазпусне. Или официално да се обяви за Комисия по прикриване конфликта на интереси в Сливен. Като първо прикрива, после някои нейни членовете слагат "шапки-невидимки" и се покриват. Накрая обаче същите подават ръчичка за средства от общинската хазна. Прикрий, покрий се и получи..... пари от общинската хазна.

 

Георги Мангинов

Публикувана във Коментари и интервюта

Ямболски полицаи разкриха две кражби на велосипеди. Извършителят е 32-годишен, криминално проявен и осъждан за кражби. В резултат на проведените полицейските действия е установено, че на 25 септември, от имат на ул. «Яне Сандански» той е задигнал велосипед «Драг», а пет дни по-рано от имот на ул. «Преслав» е откраднал велосипед „RОА“. Велосипедите, обект на посегателствата са върнати на собствениците по надлежен ред. Работата по случаите продължава.

Публикувана във Всички новини
Страница 1 от 33

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Превод